Sensationella uppgifter utlovas av försvaret

I morgon inleds rättegången mot Calle Jonsson i Grekland

Foto: ULF HÖJER
Calle Jonsson får råd av sin svenske försvarsadvokat Leif Silbersky.
NYHETER

Rhodos

Nu börjar rättegången mot Calle Jonsson.

En grekisk domstol ska avgöra om han verkligen försökte döda en person på Kos sommaren 2001.

Försvaret utlovade på söndagen att "sensationella" uppgifter kommer att presenteras under rättegången.

Den stora invasionen av badturister från Skandinavien har inte börjat komma ännu till Rhodos.

Men en grupp svenskar finns i Rhodos stad.

Inför rättegången som inleds på måndagen har Calle Jonssons familj kommit ner för att stödja honom. Det har även hans svenske advokat, Leif Silbersky, gjort tillsammans med ett ganska stort medieuppbåd från Sverige.

Calle Jonsson är misstänkt för att ha försökt knivdöda en grekisk man på Kos i juli 2001. Om han fälls riskerar han att dömas till över 20 år i fängelse. Straffet får han i så fall avtjäna i ett svenskt fängelse.

Dom på tisdag

Under söndagen träffade Silbersky och Jonssons familj den grekiske försvararen Vasilis Drossos innan de sedan besökte Calle Jonsson i polishuset.

- Jag känner en stor lättnad nu när det ska bli en rättegång. Vi litar på den grekiska domstolen, säger hans pappa Gösta Jonsson.

Enligt den grekiske försvararen beräknas rättegången ta två dagar. Sedan fattar de tre domarna och de fyra nämndemännen i domstolen, som motsvarar en svensk tingsrätt, sitt beslut. Det väntas komma redan på tisdagen.

Åklagarens tyngsta bevisning mot Calle Jonsson är den knivhuggnes och hans kamrats utpekanden samt ett DNA-prov som knyter offrets blod till Jonssons tröja. Försvaret har hela tiden hävdat att utpekandet skedde efter påtryckningar.

Inga vittnen kallade

Försvarsadvokaten Vasilis Drossos har inte kallat några vittnen för att bevisa sin klients oskuld. Den kvinna vid svenska konsulatet på Kos som hört en polis skälla på den skadades kamrat kan inte vittna.

- Enligt Drossos tillåter inte det grekiska systemet att hon vittnar eftersom hon arbetade som tolk, säger Leif Silbersky.

I stället förlitar sig försvaret på ett skriftligt material som talar till fördel för Calle Jonsson, bland annat när det gäller DNA-bevisning. Silbersky kallar materialet "sensationell", men vill inte säga vad det är förrän det presenteras inför rätten.

Kom inte

Något som ligger Calle Jonsson i fatet är att han inte kom till den första rättegången hösten 2003.

Han kommer därför att vittna i rätten om varför han inte kom. Även hans föräldrar ska vittna och berätta om hur de över sex månaderna i häkte påverkat honom som person.

Fallet har inte alls väckt lika stor uppmärksamhet i Grekland som i Sverige. Andreas Andreadis, svensk konsul på Rhodos, berättar för TT att även om det har skrivits en del artiklar i lokalpressen på Kos och Rhodos är det inte alls lika mycket som den svenska bevakningen.

Fakta/ Calle Jonsson-fallet

Fredrik Guner/TT