"Det här är katastrof"

NYHETER

Marit Paulsen hade tänkt hålla sig borta från matdebatten.

Men Lidls bluffkött gör henne rasande.

-Det här är katastrofalt. Nu måste Sverige arbeta på att ändra lagen.

Foto: ULF HÖJER
upprörd Marit Paulsen kräver en ändring av lagen.

Förra året slutade Marit Paulsen (fp) som EU-parlamentariker med konsument- och livsmedelsfrågor närmast hjärtat.

-Jag hade tänkt hålla mig utanför debatten, men det här är en väldigt olycklig utveckling.

Marit överraskad

Att kött behandlas med salt, kryddor och konserveringsmedel för att kringgå kravet på ursprungsmärkning och salmonellakontroll upprör Marit Paulsen.

Det är ett kryphål i lagen som hon inte räknat med.

-Det här kom verkligen som en överraskning. Det trodde jag inte.

Men hon är inte överraskad att den sämre kvaliteten kommer med lågpriskedjorna.

-Vi har ju bara brytt oss om pris, pris och pris. Ingen har pratat om kvalitet. Nu måste vi börja fråga oss vad vi stoppar i oss och våra barn.

-Är det så jävligt i Sverige att barnfamiljer inte har råd att betala för riktig mat, då får vi baske mig höja barnbidraget.

Marit Paulsen påpekar att det varken är kvaliteten eller kunnandet som saknas i Sverige:

"Ifrågasätt"

-Våra kockar segrar överallt och svensk mat står högt i kurs utomlands. Men vi utarmar vardagsmaten med all dynga vi köper och äter. När ska någon börja ifrågasätta hur billigt en kyckling, som ska ha ett drägligt liv, egentligen kan säljas? Hur kan kycklingen kosta 29 kronor kilot och ogräs som aubergine säljas för nästan det dubbla?

Läs också:

Karin Ahlborg