Två åtalade för terroristbrott

NYHETER

Två irakiska män, 29 och 25 år, åtalades i dag i Stockholm misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Männen anklagas för att ha samlat in minst 148 000 dollar till terrornätverket Ansar al-Islam.

Pengarna ska ha använts till ett självmordsattentat – som krävde över 100 liv.

Fallet vid Stockholms tingsrätt är det första i sitt slag i Sverige. Och det är andra gången den omdiskuterade terrorlagstiftningen prövas.

De två misstänkta männen greps av Säpo för ett år sedan. Sedan dess har utredningen mot männen pågått och på måndagen väckte vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström åtal mot männen för förberedelse till terroristbrott och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

I stämningsansökan heter det att 25- och 29-åringen hösten 2002 till den 19 april 2004 ”gemensamt och i samråd med andra personer” samlat in minst 148 000 dollar till terrornätverket Ansar al-Islam/Ansar al-Sunna.

Pengarna ska via ”ett informellt banksystem” ha förts till terrornätverket i Irak. Och där – skriver åklagaren – att männen visste att de skulle användas för att med ett bombdåd:

Beröva andra livet.

Tillfoga andra svåra kroppsskador.

Framkalla fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom.

Säpos utredning visar att minst 70 000 dollar översändes i anslutning till ett attentat i Erbil i norra Irak.

Den dubbla självmordsattacken den 1 februari i fjol var en av de mest omfattande som utförts i Irak. Över 100 människor miste livet och åtskilliga skadades när självmordsbombare slog till mot de kurdiska partierna PUK:s och KDP:s högkvarter.

Åklagarens bevisning bygger i huvudsak på avlyssnade telefonsamtal och mejl, men flera vittnen kommer också att höras i rätten.

Den åtalade 29-åringen har uppehållstillstånd i Sverige sedan 2002 och bor norr om Stockholm. Han har ingen känd sysselsättning. Hans 25-årige kumpan fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd 2002. Han har överklagat avslaget till regeringen, som dock beslutat att han ska avvisas. Han har bott i Malmö där han jobbat som kebabförsäljare.

Advokat Peter Mutvei försvarar den misstänkte 29-åringen.

– Min klient räknar med att kunna förklara de bitar som kan vara belastande för honom, säger Mutvei till TT.

Det är framför allt telefonavlyssning och vittnesmål som pekar ut 29-åringen som gärningsman.

– Det kan handla om missuppfattningar av vad man pratar om i en telefonavlyssning. Det kanske handlar om något helt annat, säger Mutvei.

25-åringens försvarare Ola Salomonsson säger till TT:

– Min klient förnekar att han haft det syfte åklagaren påstår med sina penningtransaktioner. Han hävdar att det rör sig om välgörenhet.

Salomonsson menar att målet kommer att handla mycket om tolkningsfrågor, till exempel om det som nämns i de avlyssnade telefonsamtalen.

Han ifrågasätter också om anknytning till en av FN terroristklassad organisation självklart innebär att man är terrorist.

– Innebär det verkligen automatiskt att man är militant aktiv, säger Salomonsson.

Rättegången inleds på torsdag och beräknas pågå fram till slutet av april.

Maxstraffet för terroristbrott är livstids fängelse om brottet är grovt. För brott av den så kallade normalgraden är maxstraffet sex år.

Båda de misstänkta männen nekar till brott.

Mattias Lundell