Ericsson-spioneri gav tre års fängelse

26-åring försökte sälja företagsuppgifter

NYHETER

Den 26-årige ungerske medborgare som bland annat åtalats för grovt företagsspioneri mot Ericsson-koncernen dömdes på måndagen av Stockholms tingsrätt till tre års fängelse.

Han fälldes för att från oktober 2002 och fram till juli i fjol ha spionerat mot Ericsson och hämtat företagshemligheter från bolagets datasystem.

Åklagaren krävde fängelse för mannen, men preciserade aldrig hur många år han ville ha mannen dömd till. Maximistraffet för brottet är sex års fängelse.

Tingsrätten har gått på åklagarens linje och funnit åtalet styrkt på båda åtalspunkterna. Mannen fälls för grovt företagsspioneri och olovlig befattning med hemlig uppgift.

Hämtade uppgifter från intranätet

26-åringen har erkänt att han hämtat uppgifter från Ericsson via företagets intranät men hävdat att han inte trodde att de var hemliga. Han tog sig in i Ericssons datasystem för att visa på företagets säkerhetsbrister. Han hoppades samtidigt att detta skulle ge honom chansen att få ett arbete inom företaget. 28-åringens dröm var att få en fast anställning.

Tingsrätten tror på mannens förklaring till viss del, men det som starkt talar mot honom var, enligt rätten, att han bjöd ut informationen till försäljning.

Brottet bedöms som grovt

Domstolen anser att mannens agerande uppfyller alla kriterier för att bedöma företagsspioneriet som ett grovt brott.

Enligt tingsrätten var brottet av särskilt farlig art och hade i orätta händer kunnat användas för att störa eller manipulera viktiga kommunikationer.

TT