Nya chocknivåer för bensinpriset

Spränger nu elvakronorsvallen

NYHETER

Bensinpriset fortsätter upp på nya chocknivåer.

I morgon bitti passerar Statoils pris för 95-oktanig bensin 11-kronorsnivån.

– Det kommer mer. Ingen ljusning är i sikte, säger Tomas Nilson på Motormännens riksförbund.

Hela våren har bensinpriset nått nya, rekordhöga nivåer. Priset har redan höjts 18 gånger – och plågan fortsätter.

På tisdagsmorgonen höjer Statoil sitt rekommenderade pris för 95-oktanig bensin med 20 öre per liter. Därmed landar priset på 11:06 kronor – och för första gången kostar en liter bensin över 11 kronor.

– Det är inte oväntat. Men det är trist, säger Tomas Nilson.

”Smärtgränsen passerad”

– Smärtgränsen är passerad för stora grupper i samhället.

I ett pressmeddelande skriver Statoil att ”prishöjningen beror på historiskt höga världsmarknadspriser på bensin”. Något som i sin tur har flera skäl, enligt bolaget:

Det finns en stor osäkerhet kring storleken på OPEC-ländernas råoljeproduktion under de kommande månaderna. Något som skapar prisspekulation och fått priset på råolja att skjuta i höjden.

En brist på bensin i USA, samtidigt som efterfrågan höjs inför sommaren. Skälet är driftstörningar vid raffinaderier i USA och Venezuela. När exporten till USA åter ökar, höjs priserna på världsmarknaden.

På Motormännens riksförbund lägger man inte skulden på bensinbolagen. I stället menar Tomas Nilson att ännu högre prisnivåer är befogade.

– Höjningarna är riktiga, de speglar det som händer på världsmarknaden. De tar inte ut några överpriser, säger han.

– Det här är inte den sista höjningen, tyvärr.

7:15 av priset skatt och moms

I stället lägger Motormännen skulden på politikerna.

– Det här är i mångt och mycket deras fel. Priserna på världsmarknaden kan vi inte påverka, men vi kan påverka våra egna skatter, säger Tomas Nilson.

När priset höjs till 11:06 kronor per liter är 7:15 skatt och moms. Nu funderar Motormännen på att ge sig än mer in i den politiska debatten.

– Undersökningar visar redan att en och en halv miljon svenska hushåll inte har råd med bil. Sedan har hälften av dem det ändå, eftersom man saknar ett val, säger Tomas Nilson.

– Därför måste man i stället spara på semester, kläder eller mat.

Mattias Lundell