Applåder och tårar för påven på Petersplatsen

Bars i procession in i Peterskyrkan

Foto: AP
Från Clemenssalen i Apostoliska palatset bar tolv kostymklädda män som tjänstgjort under Johannes Paulus II i Vatikanen hans stoft.
NYHETER

Rom

Mäktiga applåder och många tårade ögon mötte den bortgångne påven Johannes Paulus II när han på måndagen bars i procession in i Peterskyrkan.

Begravningen kommer att äga rum på samma plats på fredag förmiddag.

Foto: AP
När processionen nådde ut på Petersplatsen möttes påven av taktfasta applåder, men också många tårar.

Över 100 000 människor fanns utanför kyrkan när påveprocessionen startade klockan 17. Från Clemenssalen i Apostoliska palatset bar tolv kostymklädda män som tjänstgjort under Johannes Paulus II i Vatikanen hans stoft nerför trappor och genom storslaget utsmyckade salar och korridorer, ut på Petersplatsen.

De eskorterades av katolska kyrkans kardinaler och soldater ur schweizergardet, i traditionsenlig klädsel.

När processionen nådde ut på Petersplatsen möttes påven av taktfasta applåder, men också många tårar.

- Herre, giv honom den eviga vilan och låt Ditt ljus skina på honom i all evighet, sade Vatikanens camerlengo, kardinal Eduardo Martinez Somalo, när påven till sist lades på lit de parade framför Petrus grav inne i Peterskyrkan.

Lång väntan

I tre dagar och tre nätter får allmänheten möjlighet att passera förbi och ta farväl av Johannes Paulus II. Många av dem som köade i solskenet på måndagseftermiddagen hade en lång väntan framför sig.

- Jag kan vänta hela natten. Det spelar ingen roll. Jag vill bara säga adjö till honom, sade Cristiana från Rom.

- Jag tog med vatten men det är nog bättre om jag inte dricker för jag kommer ju knappast att kunna ta mig till en toalett under kvällen. . .

Längre bak i kön väntade Erica och Stefan, också från Rom.

- Vi passade på att äta innan. Vi får troligen stå här hela natten. Men det här är viktigt. Johannes Paulus var en stor påve, en av oss, sade Erica.

Begravs i kryptan

Själva begravningen äger rum på fredag. Kardinalerna fastställde tidpunkten när de möttes på måndagen för första gången sedan påvens död i lördags kväll.

- Mässan kommer att inledas vid Peterskyrkan klockan tio på fredag. Därefter kommer påvens kista att bäras ned i kryptan i Peterskyrkan för att gravsättas, meddelade Vatikanens talesman Joaquin Navarro-Valls vid en presskonferens.

Begravningsmässan ska ledas av kardinal Joseph Ratzinger från Tyskland. Enligt Navarro-Valls hade Johannes Paulus II inte lämnat något testamente med särskilda önskemål om var eller hur han ville bli begravd.

Ungdomar

Även på måndagen var det många ungdomar som hade övernattat intill Peterskyrkan för att vara nära "sin" påve.

- Han var som en andra far för mig. Jag tror att de flesta här känner samma sak. Han var ung till sinnet, och gjorde mycket för oss ungdomar, sade 14-åriga Vittoria från Verona.

- Vi är hans barn. Visst var han väldigt konservativ i vissa frågor, men han var också en revolutionär, som Jesus, sade 20-åringarna Daniele och Erica från Bergamo.

Gäster på påvens begravning

Stats- och regeringschefer från hela världen har meddelat att de tänker närvara vid påvens begravning på fredag. Här är några av de gäster som hittills har bekräftats.

Wiktor Nummelin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM