Vårbudgeten klar

Nuder: Kommunikationsproblem i v orsak till förseningen

NYHETER

Lanseringen av ett nytt feministparti skapade oro i slutet av förhandlingarna om vårbudgeten.

Men sent på måndagen kom regeringen och samarbetspartierna överens.

Det skedde efter att vänsterpartiets partistyrelse med röstsiffran 14-8 sagt ja till den framförhandlade vårpropositionen. Partiet hade krävt mer statliga pengar till kommunerna och en strategi för att få upp löner för kvinnor som jobbar inom vård, skola och omsorg. Sådana formuleringar finns nu med i finansplanen, där den ekonomiska politiken stakas ut.

- Det här är en oerhörd viktig markering, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Men regeringen binder sig inte för några summor. Det avgörs först i höst när budgeten för 2006 ska förhandlas.

Pengar till löner

Vänsterpartiet hade från början hoppats på löften om resurstillskott på två miljarder kronor 2006 och ytterligare fem miljarder 2007. Det skulle enligt vänsterpartiet ha gett kommuner och landsting en tydlig signal om att de har råd att höja lönerna i de pågående löneförhandlingarna. Ett sådant löfte hade också ha varit bra att ha med sig till Kommunals lönemanifestation på tisdagen, där partiets topptrojka deltar.

Men finansminister Pär Nuder uppger att han varit noga med att inte lägga sig i den pågående lönerörelser.

- Kommunerna är själva bäst på att avgöra hur de ska hantera sina överskott, säger han.

Däremot har Nuder gått med på ta upp en dialog med kommun- och landstingsförbunden inför nästa löneförhandlingar om vad som behövs för att minska lönegapet mellan kvinnor och män.

Lite nytt

Finansministern menar att det egentligen inte har hänt så mycket i budgetförhandlingarna sedan i söndags. Då trodde han och miljöpartiet att allt var klart, men vänsterpartiet sade nej i sista stund och fortsatte diskussionerna under hela måndagen. Fördröjningen skyller han på kommunikationsproblem i vänsterpartiet.

På finansdepartementet och hos miljöpartiet fanns misstankar om att lanseringen av Feministiskt initiativ satte käppar i förhandlingshjulet och att vänsterpartiet ville passa på att skärpa sin egen feministprofil. Orsaken är att det nya partiet tros öka konkurrensen om kvinnliga väljare på vänsterkanten i valet 2006.

- Det viktigaste för mig var att snabbt få sysselsättningspaketet i hamn och det fick vi redan första dagen, säger Nuder.

Anställningsstöd

Paketet kostar staten 1,4 miljarder kronor. Det består till största delen av ett förstärkt anställningsstöd under 18 månader till arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa. Nuder hoppas att det ska ge 20 000 personer jobb. Han bedömer att hela paketet kan minska dagens öppna arbetslöshet på 5,5 procent med 0,2 procentenheter på ett år. Under 2006 hoppas Nuder att den öppna arbetslösheten ska närma sig fyra procent med hjälp av en positiv ekonomisk utveckling och ett statligt tillskott till kommunerna på sju miljarder kronor, som varit bestämt sedan tidigare.

Enligt finansministern håller sig uppgörelsen inom budgetramarna även om nya utgifter tillkommit i årets budget.

Miljöpartiets förhandlare Yvonne Ruwaida var nöjd, sedan mp:s partistyrelse sagt ja till överenskommelsen på eftermiddagen. Hon lyfter särskilt fram att kvinnojourerna får mer pengar.

Lillemor Idling/TT Peter Wallberg/TT