– Jag skrattade när jag tänkte på polisen

Polismördaren Tony Olsson skriver själv i ny bok

Foto: POLISEN
MANNEN BAKOM BROTTEN Tony Olsson berättar i sin bok om sin skakande barndom men också vad som ledde fram till de grymma polismorden i Malexander. Enligt honom själv skrev han boken för att visa att det finns en människa bakom brotten. Bilden togs när Tony Olsson greps förra sommaren efter att ha rymt från Hallanstalten.
NYHETER

Han berättar om samarbetet med Lars Norén i 7:3 och hur han skjuter sig fri från polisen.

Men när Tony Olsson kommer till Malexander använder han bara ett ord: ”Ett pandemonium”, ett helvete.

Hittills har förordet av Alf Svensson varit mest omtalat. Men Tony Olssons beskrivning av sin skakande barndom, den kyliga upptakten till rånet i Kisa, de grymma polismorden i Malexander och de bittra och hatiska tankar han bär på nu, inlåst på livstid, kommer säkert att väcka reaktioner.

Det är förläggaren Lars Hjalmarson säker på.

Förläggaren tvekade

- Jag har varit tveksam till utgivningen flera gånger. Men inte nu längre: dels tycker jag att också Tony Olsson har rätt att föra sin talan, dels har han utvecklats som författare under de här åren.

Det var 2001 som Hjalmarson första gången besökte Olsson på Kumla. Han gick därifrån med halva boken i handskrivet manus. Sedan dess har det blivit åtta-tio återbesök och efterhand allt mindre att korrigera.

- I början hade Tony svårt med syftningar och meningsbyggnad. Men han är intelligent och har lärt sig fort. Han är redan i gång med sin andra bok: den ska handla om kända rymningar och flyktförsök.

”Chockvågor” som finns ute i dag börjar med flykten till Costa Rica, beskriver ingående en uppväxt med mobbning, stryk och stölder, redogör för det famösa teaterprojektet med Lars Norén och slutar med tragedin i Malexander. Vem som verkligen sköt ihjäl poliserna framgår inte. ”Ett pandemonium”, ett helvete, så slutar texten.

Kan känna ånger

Till Aftonbladets Kerstin Danielson sa Tony Olsson förra året så här:

- Malexander väckte tankar och känslor. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt av det som hände.

Nu, när han får skriva själv, uttrycker han det så här:

”Med den här boken vill jag visa att det finns en människa bakom brotten ” Jag är inte allt det hemska som tillskrivs mig. Också jag har förmåga att känna empati och ånger.”

Läs mer

I dag blir Tony Olsson, 32, författare. Annars är han mest känd som polismördare. Eller som "ett svin, ett as, en riksskurk" - ord han själv använder i första kapitlet av "Chockvågor". Aftonbladet kan i dag som första tidning publicera ett utdrag ur boken.

Bo Lidén