Många skadade i busskrasch

Långfärdsbuss välte utanför Kristinehamn

1 av 3
Den svåra bussolyckan inträffade runt klockan 01.30 i natt i Kristinehamn. Foto: André Otnes
NYHETER

Femton personer fick förras till sjukhus efter en svår bussolycka i Kristinehamn i Värmland i natt.

– Det sprutade glassplitter och folk skrek, berättar en av passagerarna för aftonbladet.se.

Olyckan inträffade vid 01.30-tiden vid infarten till Kristinehamn. En långfärdsbuss från Säfflebussen på väg till Oslo körde enligt polisen i Karlstad av E18 in mot Kristinehamn för att hämta upp passagerare. På riksväg 26 kom bussen över på fel sida av vägen, körde in i ett vägräcke och välte.

Väcktes av en smäll

André Otnes, 29, från Oslo, satt och sov i bussen då han väcktes av en smäll.

– Sedan började det att spruta glassplitter och sedan hördes en smäll till och sedan en till, berättar han för aftonbladet.se.

– Då tänkte jag att nu har vi kört av motorvägen och det är riktigt allvarligt.

Bussen hade vält och hamnat på sidan.

– Folk började skrika och vissa blev väldigt chockade, säger André Otnes. Sedan började vi klättra ut genom framrutan. Vi försökte att bära ut de som var skadade, men vissa var så skadade att det inte gick att bära ut dem.

Passagerarna hjälpte varandra

I väntan på räddningstjänsten försökte passagerarna att hjälpa varandra.

– De som hade riktigt ont låg och skrek, säger André Otnes. Jag gick mest omkring och var förvånad över att jag inte var så illa skadad. Jag fick bara några blåmärken.

Ett tiotal ambulanser kallades till olycksplatsen. Femton personer fördes till sjukhus med lindriga till måttliga skador, enligt sjukvården i Värmland. Inga barn ska ha funnits ombord på bussen.

Kritik mot bussbolaget

Orsaken till olyckan är inte känd. Enligt polisen i Karlstad ska bussen inte ha hållit speciellt hög fart. Det var heller inte halt på olycksplatsen.

Efter olyckan växer kritiken mot Säfflebussen. Olyckan var den andra på kort tid. För ett par veckor sedan körde en av bolagets bussar in i ett räcke på Öresundsbron. Passagerare vittnar för aftonbladet.se om osäkra resor och Vägtrafikinspektionen kommer att agera efter olyckan.

"Olyckan i Värmland visar att säkerhetsrutinerna inte fungerat. Därför kommer Vägtrafikinspektionen redan den här veckan att ställa ett antal frågor till några av de större bussföretagen.", skriver Vägtrafikinspektionens chef Lars Bergfalk i ett pressmeddelande.

Karin Lindblom, Jens Möller, Daniel Wåckner