Ingen ledare – inga lösningar

Lena Mellin: Därför kommer nya feministpartiet inte att locka väljarna

Foto: Björn Lindahl
NYHETER

Gudrun Schyman är feministpartiets främsta tillgång.

Utan henne blir framgångarna lätt räknade.

På papperet har ett feministiskt parti goda chanser att lyckas. Det finns ett stort missnöje hos många kvinnor, det jämställda samhället är långt borta.

Men är Feministiskt initiativ, FI, rörelsen som kommer att ruska om? Minst fem skäl talar för att så inte blir fallet.

1. Inga lösningar. FI ringar in ett antal problemområden. Men innan föreningen i höst ombildas till ett parti presenteras inga lösningar.

Den nya rörelsen tappar alltså tempo redan i inledningen. I minst ett halvår kommer väljarna inte att ha en aning om vad feministerna vill göra. Och hur det ska genomföras.

Kända ansikten är A och O

2. Ingen partiledare. Partiet ska inte ha någon partiledare utan ska styras ”antipatriarkatiskt”.

Säkert bra tänkt. Men svårt att genomföra i dagens tv-styrda medievärld där kända ansikten är A och O. Här har feministerna bara Gudrun Schyman att hoppas på.

3. För lite vardag. När FI presenterade sig satt fem ovanliga kvinnor på podiet. En före detta partiledare, en utbränd personalansvarig sjukskriven för tredje året i rad, två homosexuella och en arg student.

Inget fel på det. Men knappast en uppsättning som undersköterskan i Kungsör känner nära släktskap med.

För att bli en rörelse att räkna med krävs att feministpartiet blir ett alternativ även för ”vanliga” kvinnor. Inte bara för en akademisk elit eller gaykvinnor som kryssar mellan ord som ”könsmaktsordning” och ”patriarkat”.

En utpräglad vänsterrörelse

4. Spretig samling. Enligt opinionsmätningarna har ett tvärpolitiskt kvinnoparti större förutsättningar att lyckas än ett vänsterdito. Men FI är en vänsterrörelse.

Av styrelsen att döma kommer den att spänna över ett brett fält. Här finns alla, från dem som värnar om transsexuella asylsökande och kvinnojourer till genusforskare.

Att utan ett program hålla ihop en samling med så skiftande fokus kan bli svårt. Till sist handlar politik om praktiska saker. Vad ska vi göra nu och vad ska vänta till sedan?

5. Krångligt namn. Feministiskt initiativ är svårt att säga och svårt att skriva. Dessutom låter det lamt. Av ett blivande parti krävs mer än att ta initiativ. Man måste komma i mål också.

Sofia Andersson, 30

Cecilia Chrapkowska, 24

Tiina Rosenberg, 46

Lotten Sunna, 43

Ebba Witt-Brattström, 51

Anna Jutterdal, 35

Sandra Dahlén, 30

Helena Brandt, 42

Sofia Karlsson, 28

Maria Jansson, 37

Ann-Marie Tung, 36

Gudrun Schyman, 56

Susanne Linde, 50

Monica Amante, 26

Monica Brun, 47

Lena Mellin