Planerna för partiet smiddes i hemlighet

NYHETER

Hemliga mejlinglistor och informella möten.

I nära ett år har feminister i tysthet smidit planer för ett nytt parti.

I går presenterades Feministiskt initiativ.

Hemlighetsmakeriet har varit stort. De som bildade Stödstrumporna för tio år sen ville inte upprepa gamla misstag – att låta allt läcka ut i förväg.

”Locket på” har gällt.

Kontakter mellan olika feministiska grupperingar har pågått under flera år. Men det verkliga startskottet gick i augusti förra året. Ett 30-tal kvinnor samlades då på en kursgård, inbjudna av feministgruppen Emma.

Schyman på resa

– Det var öppna diskussioner om att det var läge att absolut göra något. Sedan har det växt, säger Monica Brun, initiativtagare till mötet och nu styrelsemedlem i FI.

Mejlinglistor om planerna har cirkulerat. Men bara djupt involverade har fått tillgång till dem.

Gudrun Schyman, som hela tiden pekats ut som en av ledarna, har rest runt och pläderat för feminismen. Från Umeå till Helsingborg.

Flera tal har hon hållit i samarbete med ”Folkrörelsen tid för Sverige” en förening grundad av fyra utbrända kvinnor.

Ordförande Susanne Linde är i dag en av femton styrelsemedlemmar i det feministiska nätverket. Också hon, som är sjukskriven, reser och talar om kvinnors svårigheter att kombinera yrkes- och familjeliv.

– Jag har en förstående arbetsgivare och handläggare på försäkringskassan. De tycker det här kan vara roligt för mig, säger Linde.

Den innersta kretsen har dessutom bjudit in olika kvinnoföreningar inom gayrörelsen, bland antirasister och elitfeminister.

Valplattform

Grupperingarna inom det feministiska initiativet har träffats var för sig och vid stormöten. Diskussionerna har lagt grunden för en valplattform.

Den politiska inriktningen skulle presenterats i Almedalen i sommar, men allt mer intensiva frågor gjorde att FI i går kände sig tvingade att redovisa sina tankar.

Vid ett möte i söndags utsågs styrelsen.

Inga män finns i ledningen.

– Vi har fått 500 nya medlemmar i dag, varav många är män. Det är skojigt, säger Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor.

Nästa styrelsemöte är om två veckor, då kan en ordförande väljas. Årsmötet i höst spikar framtiden – parti eller inte.

Anette Holmqvist, Jens Kärrman