"Oärligt sälja lövbiff som inte är 100 procent kött"

Läs hela chattet med Karin Ahlborg

NYHETER

Fusket med preparerat kött har enligt Aftonbladets matreporter Karin Ahlborg fått nya dimensioner i handeln i Sverige.

Lövbiff och nötkött säljs som färskt fast det har tillsatser och inte består av 100 procent kött.

Köttet alltså inte så billigt som lågpriskedjorna påstår eftersom konsumenterna betalar även för tillsatserna.

Yvonne säger: Hej! Det här är ingen fråga utan en upp lysning till andra konsumenter. Köp inte färdigkryddat kött nu inför grillsäsongen utan krydda själv. Det är mycket vanligt att det är kött som håller på att bli dåligt som man kryddar över. Nej köp en fin köttbit krydda/marinera själv gärna på morgonen eller kvällen innan.Då kommer alla att må bra dagen efter grillfesten. Ps Jag har jobbat i butik tidigare.

   Karin Ahlborg säger: Håller i princip med dig att det alltid blir bättre om man kryddar själv. Färdigkryddade köttbitar är mycket känsligare för bakterier.

rickard säger: Vad pinsamt detta är! Detta har pågått så långt jag kan minnas, och nu när det kommer in tyska o danska livsmedelsaffärer blir det ett jävla liv... Jag skäms! Lägg av genast! Dessutom har hemköp, ica, konsum alla kör med dessa "knep"! Jag handlar alltid på lidl, det är den bästa affären jag nånsin varit i, bra och billigt!

   Karin Ahlborg säger: Såvitt jag vet har det tidigare inte förekommit att färskt kött sålts som färskt kött men preparerats med salter och soja bland annat. Om du vet var det mer förekommer får du gärna tipsa mig.

orr3 säger: vad blir man bluffad på ??

   Karin Ahlborg säger: Framförallt är det oärligt att sälja "nötfärs" och "lövbiff"som inte är 100 procent rent kött.

gunta säger: är det inte lika mycket fusk i Ica och konsum?

   Karin Ahlborg säger: Det förekommer säkert mycket fusk i alla butiker på olika sätt.

Jeppey säger: Varför uppmanar inte media konsumenter att köpa svensk mat från svenska företag då det är salmonella fritt, god djuromsorg, höga miljökrav mm.? Den svenska maten är dessutom fruktansvärt billig!

   Karin Ahlborg säger: Det är inte vår uppgift att marknadsföra svensk mat, men jag håller gärna med om attt svensk mat i många avseenden håller hög klass.

gurkan säger: Är verkligen svenskt kött så mycket bättre än andra länders kött eller är det någonting vi har blivit ilurade och tro?

   Karin Ahlborg säger: Det är lite si och så med svenskt kött. Det visade en granskning som Aftonbladet gjorde i höstas. Det finns mycket mer att göra med det svenska köttet än att mala på om att djuren har det bra.

lotta säger: tycker du att det är bra med att utländska matkedjor etablerar sig i sverige?

   Karin Ahlborg säger: Jag har ingenting alls emot att andra matkedjor etablerar sig i Sverige. Tvärtom tror jag att det kan vara bra på många sätt. Men de ska granskas precis som vi granskar Ica, Hemköp och Coop.

lotta säger: jag har inte råd att köpa svensk kött varför blir det så dyrt ?

   Karin Ahlborg säger: Det fåniga är attt det inte skulle behöva vara så dyrt med svenskt kött. Dels läggger kedjorna på mer på det svenska köttet eftersom man vet att efterfrågan finns. Dels är både producenter och livsmedelskedjorna för dåliga på att skilja mellan det billiga, svenska kötttet och det dyra. Du får betala nästan lika mycket för svenskt framdelskött - som är svårt att sälja - som för det mer attraktiva bakdelskötttet.

Kerecha säger: Ska man inte ta och fråga sig VARFÖR lågpris butikerna är så populära?

   Karin Ahlborg säger: Det är väl klart att alla villl handla billigt - i synnerhet som branschen själv ser till att allt fokus hamnar på pris och inte handlar om kvalitet. Sedan kan man fråga sig hur billigt man handlar när man får betala för en massa tillsatser som man inte ville ha.

Södertälje säger: Tror du att folk är beredda att betala mer för att få bra kött?

   Karin Ahlborg säger: Har faktiskt ingen aning. Många säger att de gärna betalar mer, men om man verkligen skulle göra det vet jag inte.

Becca säger: Vad är det egentligen man maler ner i t.ex. falukorv?

   Karin Ahlborg säger: Det finns regler för vad som får malas ner, men jag kan inte på rak arm säga vad korvmassa får och inte får innehålla.

Kerecha säger: För mig så går det inte att handla efter kvalite längre med under 1000:- i månaden till mat för 2 personer (varav en gluten allergiker) enda möjligheten som finns är lågpris varor...

   Karin Ahlborg säger: Ja, vad vill du att jag ska svara på det?

vik säger: Det viktigaste när det gäller matföretag rent generellt är att man kan lita på dem så att man verkligen får det man betalar för, att ge sig in på en utländsk marknad som lidl har gjort och få denna typ av negativ publicitet är kanske inte så lyckat? vad tror du att de svenska företagen ska göra för att utnyttja denna situation?

   Karin Ahlborg säger: Har faktiskt ingen aning om kedjornas strategi. Hittills har de ju mött Lidl på Lidl:s egen planhalva genom att sänka priserna och skapa egna lågprismärken.

lana säger: en fråga om härdat och delvis härdat vegetabiliskt fett - finns i nästan allt bröd men anses vara nästan livsfarligt att äta, sant eller myt?

   Karin Ahlborg säger: Det finns många olika åsikter om härdat fett. Personligen undviker jag det efter attt ha fått veta hur processerna att förvandla grön, flytande olja till gult, fast fett, går till.

Stefan säger: Varför kan inte svenska konsumenter starta en "militant" konsumentrörelse?

Som verkligen sätter press på handeln.

   Karin Ahlborg säger: Tycker jag absolut att man kan göra. Det gäller väl bara att samla sig kring ett intresse. Men makten över livsmedelsbranschen utgår från konsumenter. Det märker man inte minst på hur alla tävlar om att sänka halten tillsatt socker i sina varor efter sockerdebatten.

Jeppey säger: Hur kan någon säga att svenskt kött är dyrt, det är jus billigt att man skäms när ma köper det? Liten anmärkning, i Danmark kostar dansk fläskfile`129 DKK kilot.

   Karin Ahlborg säger: Svenskt kött är BÅDE dyrt och billigt, tycker jag.Problemet är att skillnanden mellan de olika styckningsdetaljerna är för små.

lana säger: re härdat fett: smörgås margarin då? vilken är bäst eller snarare sagt minst dålig?

   Karin Ahlborg säger: Olika experter tycker olika. Jag har totalt valt bort margarin till förmån för smör eller smörbaserat bordsmargarin.

veggis säger: Ska du skriva nåt om grönsaksfusket och omogen frukt?

   Karin Ahlborg säger: Ja, grönsaker står högt upp på listan över granskningar Aftonbladet ska göra.

Kerecha säger: Vad jag tänkte fråga men missade att skriva in (håller på med annat med) var att varför är skillnaden i pris så stor mellan tex en svensk vara och en utländsk även om innehåll och kvaliten till synes är likvärdig?

   Karin Ahlborg säger: Om du refererar till Lidl så skulle jag tro att de kan göra mycket större uppköp och kan sätta större press på sina leverantörer. Lidl har också små lokaler i billiga lägen, mindre sortiment och mindre service

lana säger: vad är smörbaserat bordsmargarin?

   Karin Ahlborg säger: Exempelvis Bregott, smör med en liten tillsats flytande, vegetabiliskt fett för att man ska kunna breda det på mackan.

vik säger: Personligen skulle jag aldrig handla på lidl eller något annan lågpris mataffär av den enkla anledningen att jag inte litar på de produkter där, men har samma typ av tester gjorts på alla matkedjor i sverige eller är d bara lidl?

   Karin Ahlborg säger: Någon test har jag egentligen inte gjort. Jag har varit runt hos alla kedjor och tittat på deras sortiment, innehåll med mera. Köttet som vi skrev om igår finns bara på Lidl. Ingen annan kedja behandlar sitt färska kött på det viset så det är svårt att göra någon test av det.

lotta säger: varför kan man inte hitta lika mycket alternativ på halal kött eller vegitarisk mat än fläsk`?

   Karin Ahlborg säger: Det beror nog på var du bor. Jag läste just om en stor Ica-affär i närheten av Rosengård i Malmö, där innehavaren satsar stort både på halalkött och andra produkter som efterfrågas.

axel säger: är maten farlig om man äter den

   Karin Ahlborg säger: Inte lika farlig som om du stoppar den i ögat.