Sydkraft krävs på skadestånd

Tusentals hushåll kan kräva upp till 150 miljoner kronor för strömavbrottet

NYHETER

Föreningen Elupproret med syftet att kräva elleverantören Sydkraft på skadestånd bildades på tisdagen.

– Det finns tusentals som har rätt till ersättning, säger föreningens initativtagare Sixten Svensson till aftonbladet.se.

Totalt kan det komma att handla om hundratals miljoner kronor i skadeståndskrav.

På en småländsk herrgård bildades på tisdagen styrelsen för Sveriges just nu argaste förening: Elupproret.

Det kortsiktiga syftet med föreningen är att bilda en grupptalan för de tusentals människor som blev av med strömmen efter stormen Gudruns härjningar i januari och som nu kräver skadestånd för de kostnader som strömlösheten förde med sig.

Tusentals målsägande

– Totalt var 70 000 hushåll som var utan ström i mer än tre dagar, säger Sixten Svensson. Hur många tusen av dessa som går med i föreningen är svårt att gissa, men det vore inte orimligt med upp mot fem tusen målsägande, säger han till aftonbladet.se.

Skadeståndet kan stiga upp mot miljoner. Många miljoner, visar ett snabbt räkneexempel.

Sixten Svensson och hans fru var utan ström i 23 dagar och kräver 15 000 kronor som ersättning för de utlägg familjen hade för inköp av elverk, drivmedel och extra resor till det kommunala badhuset. Dessutom förlorade de arbetsinkomst med lika mycket.

"Inga orimliga krav"

– Det är inga orimliga krav och omfattar inte ersättning för hur det känns att sitta i mörkret i över tre veckor.

5 000 målsägande med krav på mellan 15 och 30 000 kronor ger ett totalt skadestånd på mellan 75 och 150 miljoner kronor.

Advokat Fredrik Karlsson som är anlitad för att föra talan mot Sydkraft säger till TT att man kommer att göra en bedömning av de ekonomiska risker som en stämning kan medföra.

– Vi kommer inte att starta en process utan att vara ganska säkra på att vinna, säger han.

Tar inga risker

Sedan lagen om grupptalan kom den 1 januari 2003 har fem ärenden förts till domstol. Enligt Sixten Svensson finns inget självändamål med att dra Sydkraft inför skranket.

– Vill de så kan de säga: Ok, vi betalar allt det ni har förlorat utom ersättning för psykiskt lidande, och det vore ok med oss. För det ska man veta att de har att betala med, de har hur mycket pengar som helst. Men de har gått till aktieägarna istället.

Det finns ett långsiktigt syfte med föreningen Elupproret också: Att pressa elleverantörerna till att bygga mer driftsäkra elnät och att hålla kolla på nätavgifterna.

Robert Triches