Förrymd psykpatient gripen i Göteborg

Hämtades odramatiskt i sin bostad

NYHETER

Göteborg

Den 23-årige patient från Karsuddens sjukhus, som den 2 april rymde från sina vårdare under en bevakad permission, greps på tisdagen av polisen.

Mannen fanns i sin bostad i stadsdelen Bergsjön i Göteborg.

Gripandet skedde helt utan dramatik.

I det rikslarm som sändes ut efter det att 23-åringen rymt, varnade man för att han kunde vara farlig. Dels behövde han sina mediciner, och de fanns kvar på sjukhuset, dels befarade man att om 23-åringen fick tillgång till narkotika så ökade risken för att han skulle kunna utgöra en fara.

Grov misshandel

Mannen är dömd för bland annat grov misshandel, olaga hot, narkotikabrott och vapenbrott.

På Karsudden utanför Katrineholm vårdas psykiskt svårt sjuka brottslingar. 23-åringen hade fått åka till Norrköping tillsammans med vårdare, men sprang ifrån dessa i samband med ett besök på ett varuhus.

Efter det var det ingen som visste var han fanns.

Vårdarna letade efter honom kring varuhuset och slog sedan larm till sjukhuset, som skrev ner det man visste om mannens agerande och skickade fax till polisen.

Proceduren, som följde de regler sjukhuset har för sådana här fall, gav 23-åringen minst en timmes försprång.

Spaningarna inriktades först på Stockholm, men eftersom man visste att 23-åringen hade sin bostad i Göteborg så hölls även den under bevakning av polisen.

Fördes till Sahlgrenska

Hur man på tisdagseftermiddagen fick veta att 23-åringen fanns i bostaden, vill polisen inte berätta.

Han var inte ensam hemma, i bostaden fanns också hans föräldrar,

Efter gripandet fördes mannen till psykiatriska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för undersökning. Han fördes senare till Lillhagens rättspsykiatriska avdelning i Göteborg för att därifrån så småningom tas tillbaka till Karsudden.

Christer Jönsson/TT