Parlamentet i Irak redo utse president

Premiärminister och regering väntas inom några dagar

NYHETER

Bagdad

Mer än två månader efter valet är det på onsdagen dags för parlamentet att välja Iraks nye president och två vicepresidenter.

Veckor av käbbel tycktes på tisdagen vara över, då Iraks rivaliserande politiska krafter äntligen sades ha enats om vem som ska bli sunnimuslimsk vicepresident. Och det är ett bekant namn: Ghazi al-Yawir, den nuvarande interimspresidenten.

Ny president väntas den kurdiske veteranledaren Jalal Talabani bli medan shiamuslimen och nuvarande finansministern Adil Abd al-Mahdi blir al-Yawirs kollega som vicepresident.

De tre personerna i presidentrådet måste godkännas med två tredjedelars majoritet i parlamentet. Valets segrare shiiterna och kurderna ger den ena vicepresidentposten till sunniterna, som bara har en handfull mandat i församlingen.

Utnämningen av presidentrådet är ett avgörande steg mot en ny irakisk regering, eftersom det är denna trojka som i sin tur ska utse premiärminister. Shiamuslimen Ibrahim al-Jafari väntas knipa den posten.

- Framstegen är goda. Jag är övertygad om att en premiärminister och en regering följer inom några få dagar. Tiden rinner ut och folk börjar bli otåliga, sade den avgående irakiske utrikesministern Hoshyar Zebari.

TT-AFP