Paketen ska rädda partiet

Foto: Krister halvars
Klappjakt Statsminister Persson och partisekreterare Ulvskog har aktiverat krisplanen. Nu ska valet vinnas.
NYHETER

Socialdemokraterna går nu till offensiv.

Med en 6-stegsraket vill man koppla greppet om väljarna igen.

Regeringen ligger illa till. I opinionsmätningarna får socialdemokraterna bara omkring 33 procent. Förtroendet för Göran Persson ligger på sin lägsta nivå sedan 1999.

Men nu går socialdemokraterna till offensiv för att återta förlorad terräng.

1. Arbetslösheten

I vårbudgeten, som blev klar i går men som presenteras först nästa vecka, satsar regeringen och dess samarbetspartier över en miljard på att minska arbetslösheten.

Finansminister Pär Nuder tror att det kommer att leda till att den öppna arbetslösheten nästa år blir 4,4 procent. Jämfört med 5 procent i år.

Sysselsättningen är normalt partiets bästa gren. Men på senare tid har tilltron sviktat. Med jobbpaketet hoppas man återställa förtroendet.

2. Gamla och anställda

Veckorna före första maj går socialdemokraterna ut i två kampanjer riktade till partiets kärnväljare, löntagarna och pensionärerna.

3. Lyssna på folk

M-ledaren Fredrik Reinfeldt har gjort en sak av att han lyssnar på väljarna. Nu tänker socialdemokraterna göra samma sak.

Landets pensionärer ska få chansen att tala om hur de upplever vården.

4. Kollektivavtalen

Sedan EU fick tio nya medlemmar har företag från lågprisländer som Lettland och Polen försökt etablera sig i Sverige. Det är en fråga som socialdemokraterna och dess stödtrupper i LO kan förenas i. De gillar inte lönedumpning.

5. Debatter

Under april och maj ska statsråden debattera med sina motsvarigheter i moderaterna. Höjdpunkten blir en tungviktsmatch mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

6. Första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är normalt en styrkedemonstration. Men hur blir det i år? Detaljerna i planeringen finslipas än. Klappjakt Statsminister Persson och partisekreterare Ulvskog har aktiverat krisplanen. Nu ska valet vinnas. Foto: Krister halvars

Perssons paket

Lena Mellin