Persson vill flytta på torpet

Verandan ska hamna i perfekt västerläge

NYHETER

Göran Persson och Anitra Steen kan njuta sina drinkar i kvällssolens sken.

Statsministerparet flyttar nu huset på Torp så att verandan hamnar i perfekt västläge.

130 meter från husknuten ligger Gummerängsfjärdens strand.

Persson och Steen tillträder sin sörmländska gård den 1 maj och planerar att flytta dit före årsskiftet. Men de ska bygga ett nytt hus, den gamla huvudbyggnaden hyrs ut.

För en månad sedan lämnade de in en första husbeskrivning till byggnadsnämnden i Flen. De tänkte sig en huvudbyggnad flankerad av gäststuga och garage på en liten höjdsträckning 200 meter från Gölsjöns strand.

Nu har Persson och Steen tänkt om.

Skyddat läge

I förrgår fick byggnadsnämnden beskedet att de tre byggnaderna ska ligga 500 meter norrut, i ett skyddat läge med utsikt över Gummerängsfjärden i sjön Båven.

Huset får ett mansardtak vilket gör övervåningen nästan lika rymlig som bottenvåningen. Det placeras i västerläge mot kvällssolen och 130 meter från stranden - strax utanför den 100 meter breda strandskyddszon där de inte får bygga.

Den tidigare placeringen låg nära ett fornminnesfält. Länsstyrelsen hade ingen invändning, men sa att byggarbetet måste avbrytas omedelbart om en fornlämning hittas.

När byggnadsnämnden beslutar om förhandsbesked för byggnadslov i slutet av april talar nu allt för att det blir ett ja till parets nya planer.

Egen väg till huset

– Det här är ett bättre läge. Det förra låg öppet och störde landskapsbilden. Det nya ligger i skydd av skog, säger byggnadsinspektör Anders Solberg.

Den nya vägen, 350 meter fram till huset, behöver inget tillstånd. Ritningarna till det nya huset ligger klara hos statsministerparets arkitektfirma, men är ännu inte offentliga.

– Det finns färdiga ritningar, men vi har inte fått in dem än, säger Anders Solberg.

Göran Persson har tidigare berättat för Aftonbladet hur huset ska se ut:

– Det blir ett träpanelat, rött sörmländskt hus som troligen kommer att se lite äldre ut än det är.

Joachim Kerpner