Hon försökte strypa sin son

Mamma åtalad för mordförsök på 12-åring

NYHETER

Hon slog och skakade sin tolvårige son. Till slut försökte hon strypa honom med en rem.

Enligt rättsläkaren var pojkens skador livshotande.

I går åtalades mamman för försök till mord.

Foto: DRAGAN MITROVIC
HITTADES MED LIVSHOTANDE SKADOR En granne som hörde oväsen från kvinnans lägenhet tillkallade polis. Hennes 12-årige son hittades då svårt misshandlad och fördes omedelbart till sjukhus. Foto :

Den 38-åriga mamman bor tillsammans med sin son i ett flerfamiljshus mitt i Trollhättan.

Strax före klockan sju en onsdagskväll i februari larmades polis till lägenheten. En granne hade hört oväsen och var rädd att något allvarligt hänt.

I lägenheten hittades den tolvårige pojken svårt misshandlad. Enligt polisen hade han utsatts för livshotande våld.

Pojken var så svårt skadad att han omedelbart fördes till intensivvården på Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl. Mamman anhölls samtidigt misstänkt för dråpförsök.

Häktad för mordförsök

När pojken förhörts och berättat vad som hänt skärptes misstankarna mot hans mor. Hon häktades av sannolika skäl - det starkaste av skälen - för mordförsök.

- Såvitt vi vet finns inga vittnen till händelse, säger Tord Haraldsson, tf chef på länskriminalen till tidningen TTELA i Trollhättan.

Det är pojkens egen berättelse som får åklagaren att åtala för mordförsök och hävda att mamman försökt beröva sonen livet.

Sannolikt har pojken misshandlats vid flera tillfällen, men den här kvällen gav sig mamman på sitt barn med stor hänsynslöshet.

Sonen har berättat att mamman tog stryptag runt hans hals flera gånger. Hon ska ha använt båda händerna och med hjälp av en rem eller liknande föremål som snara försökte strypa pojken.

Rättsläkarens rapport avslöjar att 12-åringens skador var mycket allvarliga och livshotande: blödningar under ögonens bindehinnor, blånader i ansiktet och hals, svullnad på hals och ögon. Blödningar på ena halsmandeln.

Alla skador är tecken på strypning.

Kan inte förklara

Den 38-åriga mamman har förhörts flera gånger av polisen, men kan inte lämna någon förklaring. Hon påstår att hon inte minns.

Enligt kvinnans grannar syns hon inte så ofta i huset. Hon har den senaste tiden varit arbetslös och sjukskriven.

En annan granne minns ett möte i trappan:

- Hon var arg på mig och påstod att jag förde oväsen i lägenheten. Det var ju inte sant, jag har ingen stereo.

Pojken går i skolan.

- Det är en trevlig grabb. Det är tragiskt att det här skulle hända, säger en granne.

Fler föräldrar som angripit sina barn

Lennart Håård