– Polisen hade tröjan i en påse

Calle Jonsson förklarar hur offrets blod kom på hans kläder

1 av 4 | Foto: Ulf Höjer
Calle Jonssons tröja visades upp i rätten när rättegången återupptogs på onsdagsmorgonen.
NYHETER

RHODOS

Calle Jonsson fick själv rota fram sin blodiga tröja ur en påse med en massa andra kläder.

Det berättade han själv när rättegången fortsatte idag.

Förhandlingarna hann aldrig avslutas utan fortsätter på fredag, rapporterar Aftonblades utsände Andreas Harne direkt från Rhodos.

Det var när Calle Jonsson själv förhördes under rättegången som han avslöjade hur det gick till på Kos 2001, när rannsakningsdomaren ville se på den t-shirt, som Calle Jonsson själv lämnat till polisen efter att han enligt egen utsago utsatts för ett överfall.

– Han berättade att han uppmanades att själv rota fram sin tröja ur en grå påse där det också låg en massa andra kläder, berättar Aftonbladets utsände Andreas Harne.

Om det stämmer att Calle Jonssons blodiga t-shirt förvarats i samma påse som en massa andra blodiga kläder skulle det förstås kunna förklara hur den grekiske mannens blod fanns på Calles tröja vid DNA-analysen.

– Domaren är mycket intresserad av att höra detaljerna kring hur det gick till på Kos, berättar Harne.

Calle Jonsson kunde under förhöret också peka ut vilka fläckar som var hans blod, och vilka han inte kände igen. Han underströk också att det var han själv som självmant lämnat in tröjan till polisen.

Senare under eftermiddagen kommer den grekiske mannens försvarare att få möjlighet att förhöra Calle Jonsson.

Känslosam dag

Det var en känslosam dag i rätten när målet mot Calle Jonsson återupptogs på onsdagen.

– Både offret, Calle Jonsson och hans släkt gråter i dag, rapporterar Aftonbladets utsände Andreas Harne.

Förhandlingarna inleddes med att en förseglad låda bars fram och öppnades - bevismaterialet som skickats över från Kos. I lådan fanns en blå plastpåse med flera andra plastpåsar i. De innehöll kläder som togs fram och lades ut på golvet i rättssalen framför det podium där domare och nämndemän sitter.

När offret, den grekiska mannen, fick se sina tillhörigheter - ett par byxor och ett par skor - för första gången sedan den där ödesdigra sommarnatten 2001, föll han i tårar.

– Det råder numera ingen tvekan om att den blodiga tröja som också finns med i bevismatieralet verkligen är Calles. Men det återstår för åklagaren att försvara de DNA-analyser som försvaret har siktat in sig på att angripa, säger Andreas Harne.

Blodig tröja

De unkna och blodiga klädesplaggen lyftes upp och visades för rätten och fick identifieras av Calle Jonsson och den knivskadade mannen.

När Jonssons grekiske försvarare Vasilis Drossos förhörde offret tryckte han hårt på att mannen tidigare sagt att den som överföll honom hade en ljusblå tröja med tryck både bak och fram. Calle Jonssons tröja var mörkblå och hade bara tryck på framsidan.

Föräldrarna vittnade

Calles föräldrar, Gösta och Katarina Jonsson, fick också vittna på onsdagsförmiddagen. Pappan fick frågor från den grekiske mannen försvarare om hur Calle berättat om dådet tiden efter det hade hänt. Mamman uppmanades av Calle Jonssons grekiske försvare Vasilis Drossos att berätta vad hon visste om den påstådda brutalitet som Calle Jonsson ska ha utsatts för av den grekiska polisen.

– Hon berättade hur Calle satt på knä i ett rum, och en efter en av de grekiska poliserna kom in och slog, sparkade och spottade på honom, säger Andreas Harne.

Inget läkarintyg

Något läkarintyg som styrker dessa uppgifter finns dock inte.

– Men de är ändå viktiga för försvaret att redovisa, säger Harne. De kan uppfattas så som att poliserna redan från början hade utsett Calle Jonsson till syndabock.

Rättegången har blivit försenad på grund av transporten av kläderna. Enligt planen skulle den ta slut i dag, men så blir det inte.

- Man hann inte klart. Nu kommer det att fortsätta på fredag. Det blir inget i morgon eftersom en domstolssekreterare blivit sjuk.

Kvar att avhandla finns då bland annat försvarets väntade attack mot bevisningen.

- Försvaret har inte lagt fram sin syn på den tekniska bevisningen ännu och det har sagts att man kommer att gå mycket hårt åt denna, säger Harne.

Andreas Harne, Robert Triches, TT