Apatiska flyktingbarn får inte stanna

Känsloladdad debatt inför beslutet om asyl

NYHETER

Det blir inget uppehållstillstånd för de apatiska flyktingbarnen.

Röstsiffrorna i riksdagen blev 171 mot 124.

Socialdemokraterna och moderaterna fick igenom sin vilja.

En ledamot avstod att votera och 53 var frånvarande.

På onsdagen röstade riksdagen om de apatiska flyktingbarnen ska få stanna i Sverige.

Kristdemokraterna, folkpartiet, vänsterpartiet, centern och miljöpartiet ville att barnen ska få amnesti - men socialdemokraterna och moderaterna sade nej.

– Det är oerhört upprörande, säger Rädda barnens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka. Politikerna tar på sig ett stort ansvar. Situationen för några av barnen är rent livshotande, säger hon till TT.

Omkring 150 barn tros ha apati-symptom i Sverige i dag. Enligt Petri Gornitzka är hotet om avvisning överhängande för minst 20 av barnen.

Riksdagsdebatten inför beslutet var ovanligt känsloladdad.

– Det är inte en mänsklig behandling att avvisa svårt sjuka barn som inte kan äta eller stå. De måste bäras ombord på flygplanen, sade folkpartisten Anne-Marie Ekström.

Miljöpartisten Gustav Fridolin varnade för att riksdagen var på väg att göra något alldeles oanständigt. Han gick hårt åt riksdagsledamöter som tänkte rösta nej till en ”amnesti” och lovade att se till att de alla skulle få framtida rapporter om vad som hänt de barn som blir avvisade.

– Då hoppas jag att ni skäms.

Splittrat blocken

Frågan har väckt stort engagemang. Utanför riksdagshuset delade Rädda Barnen ut flygblad som krävde att barnens bästa sätts främst.

Frågan har också splittrat de partipolitiska blocken.

På ena sidan står vänsterpartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna, folkpartiet och centern. De vill att alla flyktingbarn som lider av ”depressiv devitalisering” ska beviljas permanent uppehållstillstånd tillsammans med sina familjer. Omkring 150 tros ha sådana symptom i dag. Deras sjukdomstillstånd ska, enligt förslaget, bedömas av en särskild expertgrupp med barnläkare, psykiatriker och psykologer utsedda av Socialstyrelsen och organisationer som till exempel Röda Korset.

Pröva individuellt

På andra sidan stod socialdemokraterna och moderaterna. Migrationsminister Barbro Holmberg påpekade att valet inte står mellan att låta barnen stanna eller att avvisa dem.

Svensk lag säger att barn som har livshotande sjukdomar ska få stanna om de inte kan få tillräcklig vård utanför Sverige. Holmberg, liksom moderaten Per Westerberg, underströk att alla fall måste prövas individuellt. Hon varnade för att lyfta fram ett speciellt sjukdomstillstånd och särbehandla det. Det skulle, enligt Holmberg, öka risken för att ännu fler flyktingbarn blir apatiska.

– Den risken är jag inte beredd att ta, sade hon.

Gustav Fridolin, miljöpartiet, ansåg att det nästan är rasistiskt att antyda att flyktingfamiljer från vissa länder skulle manipulera sina barn till att bli apatiska för att få uppehållstillstånd.

Kan inte simuleras

Hittills har två av tre apatiska barn, vars ansökan om uppehållstillstånd behandlats av utlänningsnämnden, fått avslag. De som fått stanna har haft en mycket allvarlig eller livshotande sjukdom som krävt sondmatning.

Läkarkåren är inte ense om hur asylprocessen påverkar sjukdomen. Ingen riksdagsledamot hävdade i debatten att barnen skulle simulera sin sjukdom.

– Experter är ense om att sådana tillstånd inte kan simuleras och vi vet att tillfrisknande påbörjas om barnen får stanna, sade vänsterpartiets Kalle Larsson.

Han vädjade till moderater och socialdemokrater att följa samvetet och inte partilinjen när de röstar.

För att förslaget att alla apatiska barn ska få stanna skulle vinna krävdes att minst 25 socialdemokrater eller moderater bytte sida.

Läs också:

aftonbladet.se , TT