Rainier – en långlivad glamourfurste

Förvandlade sitt lilla furstendöme till ett finans- och nöjesnav

Foto: ap
Furst Rainier III av Monaco blev 81 år gammal.
NYHETER

MONACO

Furst Rainier blev en av de monarker i världen som i modern tid suttit längst på tronen.

Sedan han efterträdde sin morfar Louis II 1949, tre år innan Elizabeth II blev brittisk drottning, har han förvandlat sitt lika rika som pyttelilla furstendöme till ett av Europas finans- och nöjesnav.

Foto: ap
1956 gifte sig Rainier med skådespelerskan Grace Kelly.

Även privat osar hans liv glamour och spänning, i synnerhet tack vare äktenskapet med Hollywoodlegenden Grace Kelly, allmänt ansedd som en av 1900-talets stora skönheter.

Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi, som skulle bli statschef under det lite smidigare namnet Rainier III, föddes den 31 maj 1923 som ende son till prinsessan Charlotte av Monaco och greve Pierre de Polignac. Föräldrarna skiljde sig redan 1930.

Sin utbildning fick prinsen på privatskolor i England och Schweiz, följda av universitet i Frankrike. Under andra världskriget deltog han som artilleriofficer i den franska armén, och kom då på kant med morfar Louis II som höll på axelmakterna.

Mamman avsade sig tronen

Charlotte avsade sig alla anspråk på tronen 1944, så därför blev det Rainier som 1949 efterträdde Louis. Sju år senare blev han den ena halvan av ett av världens mest beundrade par när han gifte sig med den Oscarsbelönade Grace Kelly, som han träffat på filmfestivalen i Cannes.

Paret fick tre barn: prinsessan Caroline (född 1957), arvfursten prins Albert (1958) och prinsessan Stephanie (1965). Kelly fick en hjärtattack när hon var ute och körde bil 1982 och dödades i kraschen.

Då hade en författningsändring 1962 avslutat furstens absoluta makt i Monaco, som hade begränsats redan i början av 1900-talet. Statschefen har emellertid fortfarande en stor del av den verkställande makten.

Skyskrapor och banker

Under Rainiers tid har skyskraporna förvandlat Monacos silhuett mot Medelhavet, för att hysa en växande bank- och affärssektor. Det trånga furstendömet har utvidgats med stadsdelen Fontvieille, skapad på ytor som tidigare var hav och öronmärkt för nya kontors- och bostadskomplex.

Den välmående tjänste- och finanssektorn har gjort att det världsberömda kasinot och annat spelande numera bara bidrar med fyra procent av Monacos statsintäkter.

Kände igen sina undersåtar

Fursteätten Grimaldi har, med vissa undantag, styrt Monaco ända sedan 1297.

Vid 700-årsjubileet för åtta år sedan sade Rainier:

- Fursten måste kunna agera som en företagsledare när det krävs, men får inte låta chefsrollen överskugga hans rättigheter som furste.

Han har också beskrivit sitt roll som "antagligen den siste statschefen som känner igen alla sina undersåtar på gatan".

Läs mer

Läs också

TT-AFP