Tragedierna kantade Rainiers liv

Glamour och skandaler satte Monaco på kartan

NYHETER

Hustrun Grace omkom i en mystisk bilolycka.

Ena dotterns äktenskap slutade i tragedi - den andras efter en sexskandal.

Glamour präglar skatteparadiset Monaco - men familjen Grimaldis liv har också kantats av tragedier.

När prins Rainier gifte sig med Hollywoods svala älskling, den Oscarsbelönade skådespelerskan Grace Kelly, hamnade det lilla furstedömet på Rivieran i fokus.

Stjärnorna i Hollywood drogs till den blåblodiga glansen. Med Grace som furstinna blev Monaco en sagodröm med prins och allt.

Fursteparet avbildades i världens alla tidningar, de syntes på galor och blev symbol för den lyckliga familjen med tre barn - Caroline, Albert och Stephanie.

Bilkrasch

Den 14 september 1982 slogs allt i spillror. Prinsessan Grace omkom i en bilolycka, 54 år gammal.

Bilen gick av den smala vindlande vägen i Frankrike, nära Monaco, och kraschade. Officiellt fick hon en hjärtattack bakom ratten.

Familjen hämtade sig aldrig och de trassliga tragedierna har skakat Monaco sedan dess.

Äldsta dottern Caroline gifte sig med franske playboyen Philippe Junot 1978, ett äktenskap som höll bara smekmånaden ut.

Make nummer två blev italienaren Stefano Casiraghi. Paret blev omvittnat lyckliga tillsammans och fick tre barn - men Stefano omkom i en båtkrasch under tävling 1990, inför ögonen på familjen. Caroline lämnades ensam med barnen.

För sex år sedan kablades chockbilder ut på en avmagrad Caroline, drabbad av anorexia och håravfall. Hon hade då lämnat man nummer tre, skådespelaren Vincent Lindon.

Idag är hon omgift med frånskilde Ernst-August av Hannover. Caroline fick tillbaka håret - men också en skandalomsusad make som fått öknamnet Prins Prygel efter uppmärksammade attacker som slutat med böter i rätten.

Sexskandal med strippa

Lillasyster Stephanie har prövat diverse karriärrer, inklusive fotomodell, baddräktsdesigner och popstjärna.

Mest uppmärksammat blev kanske hennes äktenskap med franske livvakten Daniel Ducruet.

Det fick ett abrupt slut - efter att maken fotograferats i smyg av paparazzi då han förfördes av strippan Fily Houteman vid poolkanten.

Avslöjandet gjorde Rainier rasande.

- Man kan inte dra paparazzifotograferna inför rätta och jag förstår att de har ett jobb att sköta. Men det har blivit en hetsjakt och de säljer sina scoop för löjligt höga summor - i Ducruets fall 1,5 miljoner dollar, sa Rainier i en intervju i New York Times.

Stephanie har sedan dess även uppmärksammats i samband förhållandet med en gift cirkusdirektör. Han lämnade familjen men har nu dumpats av prinsessan.

Svarta pengar

Ogifte arvfursten Albert tar nu över rodret i Monaco. Han har synts med en rad vackra kvinnor vid sin sida - men hittills aldrig haft någon officiell flickvän.

Behovet att stadga sig och skaffa familj präglade många av samtalen mellan far och son, avslöjade Rainier själv.

- Han blir väldigt arg på mig när jag för saken på tal och säger att "Jag har sett tillräckligt med katastrofer omkring mig med människor som gifter sig för snabbt", sa Rainier inför Monacos 700-årsjubileum 1997.

När Rainier levde garanterade han alla undersåtar arbete och inkomst på livstid. Hur framtiden ser ut nu är oklar.

I den officiella världen har EU uppmärksammat Monaco, som är medlem av FN sedan 1993.

Skatteparadiset vid Rivieran har beskyllts för att medvetet hjälpa till att tvätta svarta pengar vita.

Grannen Frankrike har vid flera tillfällen okså beordrat alla franskmän som strategiskt bosatt sig i det lilla furstedömet att betala skatt i Frankrike.

Bildextra

Läs också

Läs mer

Caroline Olsson