Ulf Olsson döms till fängelse

Advokaten: Han kommer att överklaga

Foto: krister hansson
Ulf Olsson döms till livstids fängelse för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad.
NYHETER

I dag föll domen i rättegången som handlat om morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad.

Den åtalade, Ulf Olsson, dömdes av tingsrätten i Lund till livstids fängelse för morden.

En överraskning för många bedömare som varit säkra på att han skulle dömas till sluten psykiatrisk vård.

Tingsrätten i Lund gick emot psykiatriexperterna när de dömde Ulf Olsson till livstids fängelse för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad.

- Rätten ansåg inte att man kunde betrakta Ulf Olsson som så allvarligt psykiskt sjuk att han inte kunde dömas till fängelse, säger Aftonbladets reporter Per-Ola Ohlsson.

- Anledningen är att han höll Helén Nilsson i förvar i flera dagar innan han dödade henne. Det tyder på en förmåga till planering.

Däremot är rätten överens om att Ulf Olsson lider av en psykisk störning som han ska få vård för.

Åklagaren nöjd

En som säger sig inte vara förvånad över tingsrättens bedömning är chefsåklagare Pär Andersson.

– Nej, jag yrkade ju på livstids fängelse. Min uppfattning är att tingsrätten gjort en mycket grundlig genomgång av hela målet, både när det gäller ansvarsfrågan och påföljdsfrågan, säger Pär Andersson till aftonbladet.se.

De dåd som han döms för är ju oerhört våldsamma och extraordinära. Kan en sådan gärningsman vara psykiskt frisk?

– Man kan ju jämföra med Mijailo Mijailovic som också dömdes till fängelse, säger Pär Andersson.

Pär Andersson är nöjd med domen. Men förväntar sig att den kommer att överklagas till hovrätten.

Kunde inte neka

Ulf Olsson nekade till brotten men har medgett att han måste varit i kontakt med Helén Nilsson eftersom spermierester med hans DNA hittats i hennes kropp.

Men han har fortsatt hävda att han inte vet någonting om mordet på Jannica Ekblad.

- Jag har nu pratat med Ulf och han är ledsen och besviken. Han hade förstått om han dömts för våldtäkt, men de andra brotten förnekar han helt, sade hans försvarsadvokat Sven Jernryd till Aftonbladet i december.

Sköt upp rättegången

Chefsåklagaren Pär Andersson beställde en tredje analys av spermieresterna i Jannica Ekblads kropp. Då fick den delen av rättegången skjutas upp till mars i år, den tid det tog för analyssvaren att bli klara.

Att domen skulle bli sluten psykiatrisk vård för Ulf Olsson, redan dömd för skyldig till att ha rövat bort, våldtagit och dödat Helén Nilsson, var vad många trodde innan domen föll.

Allvarlig psykisk störning

Ulf Olsson genomgick en stor rättspsykiatrisk undersökning i Malmö som visade att han led och lider av en allvarlig psykisk störning.

Resultatet granskades i sin tur av Socialstyrelsens rättsliga råd som kom till samma slutsats. Men de båda experterna gjorde olika bedömningar av Olssons psykiska hälsa och båda hördes när rättegången avslutades för en vecka sedan.

Oklarheterna ledde till att chefsåklagare Pär Andersson beslutade sig för att kräva livstids fängelse som straff för Olsson och rätten gick alltså på hans linje.

Den 30 mars hölls slutpläderingarna i målet.

Ulf Olsson anser att han är oskyldig och han kommer att överklaga domen. Det meddelade hans advokat Sven Jernryd så fort domen var avkunnad.

Jernryds egen uppfattning är att själva påföljden bör överklagas. Ulf Olsson är sjuk och i behov av vård, förklarade Jernryd.

– Den vård han behöver kan han inte få i fängelset.

Chefsåklagare Pär Andersson var däremot helt nöjd med tingsrättens beslut och ser det som en hundraprocentig framgång för den linje som han drivit under rättegången.

Läs också:

Greps i juni 2004

Simone Söderhjelm, Robert Triches, TT