Kurd vald till president i Irak

Förtryckt minoritet fick upprättelse i historiskt val

NYHETER

BAGDAD

När irakierna för första gången fritt fick välja en president föll valet på en kurd.

Det var en historisk händelse, och en upprättelse av den länge förtryckta kurdiska minoriteten, när den före detta gerillaledaren Jalal Talabani utsågs till president på onsdagen.

Med det irakiska parlamentets val av Talabani bröts också ett nio veckor långt politiskt dödläge. Så lång tid har det tagit för det folkvalda parlamentet att enas om vilka som ska besätta de viktigaste posterna i statsledningen.

Kurden Talabani får vid sin sida den shiitiske islamisten Adil Abd al-Mahdi och den avgående sunnitiske provisoriske presidenten Ghazi al-Yawir som vicepresidenter.

Med all sannolikhet utses shiamuslimen Ibrahim al-Jafari till premiärminister på torsdagen.

Kamp om oljan

Det har inte varit lätt för shiiter och kurder, som dominerar stort i det nya parlamentet, att prata sig samman om hur landet ska styras. De har också haft en press på sig att inte utestänga den sunnitiska minoriteten, som efter bojkottmaningar bara fick 17 representanter invalda i parlamentet.

Och alla frågor är långtifrån lösta. När shiiten al-Jafari utnämnts till premiärminister väntar en dragkamp om flera viktiga ministerposter, framför allt den som chef för oljedepartementet som både kurder och shiiter absolut vill lägga vantarna på.

Bland den irakiska allmänheten har det rått stark besvikelse över att regeringsbildandet tagit så lång tid. Köpslåendet om topposterna har spelat i händerna på upprorsmakarna, anser många.

Saddam såg på tv

När Talabani på onsdagen avlade presidenteden, stående framför en gigantisk irakisk flagga, lovade han att läka de etniska och religiösa såren på den irakiska samhällskroppen.

- Vi tänker göra allt för att lyfta fram Irak som ett demokratiskt föredöme. Vi hoppas kunna konsolidera den nationella enigheten. . . oavsett religiös och sekteristisk bakgrund, sade den nye presidenten.

Sittande vid en tv-apparat kunde den störtade diktatorn Saddam Hussein följa händelserna i parlamentet i direktsändning. Även de elva av Saddams närmaste män som också väntar på rättegång hade dagen till ära fått lov att se på tv en stund. Förhoppningen var att det äntligen skulle gå upp för dem att deras dagar som makthavare är över, förklarade den svensk-irakiske människorättsministern Bakhtiar Amin.

TT-AFP