”Jag reser tillbaka till Irak”

Kidnappade svenskirakiern Minas Ibrahim al-Yousifi vill återvända

NYHETER

Kidnappningen upplevde han som ”en katastrof”.

Men Minas Ibrahim al-Yousifi, svenskirakiern som varit kidnappad i Irak, vill ändå återvända till landet.

- Jag reser till Irak igen den 18 april. Jag kommer att tjäna mitt folk. Mitt folk behöver mig, sade al-Yousifi när han för första gången mötte svensk press efter sin frigivning.

Trodde att han skulle slaktas

Ett 20-tal journalister och fotografer fanns på plats i en församlingslokal i Johanneskyrkan i Södertälje. Minas Ibrahim al-Yousifi sade att han var mycket lycklig över att ha återvänt oskadd till Sverige, men beskriver kidnappningen som en katastrof.

- Jag förväntade att jag kunde bli slaktad när som helst. Psykiskt mådde jag absolut inte bra, säger han till TT.

Har ifrågasatts

al-Yousifi berättade om det ”psykologiska krig” han utstått i fångenskapen och bemötte debattören Kurdo Baksis ifrågasättande av kidnappningens äkthet.

- Det är upp till honom. Vi politiker vet att vi får utstå sådant här. Men jag är inte förvånad över att Kurdo Baksi pratar på det här sättet om en kristen från Mellanöstern.

Internationella åklagarkammaren i Linköping kommer nu att kontakta Minas Ibrahim al-Yousifi för att höra honom om hans upplevelser.

- Det är naturligt att prata med honom. Vi betraktar honom som ett brottsoffer i ett kidnappningsärende. Då vill vi naturligtvis höra om han kan lämna intressanta uppgifter, säger åklagaren Ulf Grimsborn.

Tidigare artiklar

TT