Nytt dna säkrat från da Costa-mordet

Nu ska testerna jämföras mot "en handfull personer"

NYHETER

Dna från flera personer har säkrats från hårstrån som hittades bredvid kvarlevorna efter Catrine da Costa.

Polisen har inte bestämt mot vilka dna-profilerna ska testas.

Mördaren Ulf Olsson är en av de personer som man tittat på, säger Anders Burén, kriminalchef vid Västerortspolisen till aftonbladet.se.

1984 hittade polisen plastsäckar med Catrine da Costas styckade kropp på Karlbergsstrand i Solna. I närheten hittades en mörkblå frottéhandduk.

1987 skickades handduken till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för analys. Där behöll man ett tiotal hårstrån, som hittats på handduken. Handduken försvann och ingen vet vart den tagit vägen. TT avslöjar nu att dna-profiler från flera personer säkrats från hårstråna och detta bekräftar Anders Burén, kriminalchef vid Västerortspolisen, för aftonbladet.se.

– Det är av slarv som hårstråna inte har analyserats förrän nu, säger Anders Burén.

På den tiden gick det inte att göra dna-analys av hårstråna, som saknar hårsäckar. Men numera är det möjligt att göra så kallad mitokondrienalays. En sådan har utförts av forskaren Marie Allen vid Uppsala universitet.

Sämre bevisvärde

Mitokondrie-dna är mer osäkert än traditionell dna. Det räcker för att säkert utesluta en misstänkt, men inte för att fälla någon för mord.

– Bevisvärdet på mitokondrie-dna är sämre. Överensstämmelsegraden på sådant dna är en på mellan 100 och 1000. Det går heller inte att använda mitokondrie-dna för slagningar i dna-registret, säger Anders Burén till aftonbladet.se. Det värde dna:t kan ha är bara som kompletterande bevisning.

Ett annat osäkerhetsmoment är att handduken inte har något säkert samband med liksäckarna.

– Den hittades en bit från en av säckarna. Vi vet inte att den har med da Costas död att göra.

I måndags besökte Burén Catrine da Costas mamma för att få dna i form av hårstrån från henne för att fastställa ett sådant samband.

De dna-prover som togs från da Costas döda kropp ska finnas på Stockholmspolisens tekniska rotel.

– Men det tog sådan tid att hitta proverna och vi kom fram till att det skulle gå fortare att jämföra med dna från en nära släkting, säger Burén.

Jämförelsen pågår just nu och beräknas vara klar om en månad.

Stämmer det att ni också velat jämföra DNA med Ulf Olsson men inte med de båda tidigare misstänkta läkarna?

– Vi tittade på Ulf Olsson eftersom da Costa och Jannica Ekblad har någorlunda överensstämmande bakgrund och därför att Olsson var aktiv under den tidsperiod da Costa mördades. Men det finns ingen konkret koppling. Vi har inga belägg för att Ulf Olsson skulle varit verksam i Stockholm överhuvudtaget.

– När det gäller läkarna kan jag inte se vad det skulle ge. De är friade och inget nytt har framkommit. Vi gör ingen undersökning för att hjälpa dem i civilprocessen om deras legitimationer. Och enbart hårstråna räcker inte för att ta upp en ny brottmålsprocess, säger Burén till TT.

Enligt Anders Burén har man inte tagit slutgiltig ställning till vem mer utöver da Costa själv som de nyfunna dna-profilerna ska testas mot.

– Det handlar om en handfull personer, säger han till aftonbladet.se.

Upp och ner

Stämmer det att du har kontakt med läkarnas juridiska ombud professor Anders Agell?

– Ja, han ringer så det räcker. Han är intresserad av att höra hur det går och vi har diskuterat värdet av den nya bevisningen. Men utöver det har vi ingen kontakt, säger Burén till TT.

Förundersökningen om mordet på Catrine da Costa har, som Burén uttrycker det, åkt upp och ner under senare år. Västerortspolisen har haft huvudansvaret för den sedan 1999. Just nu är den återupptagen för att dna-undersökningarna ska kunna genomföras.

– Det här ska ses som en sista genomgång av den tekniska bevisningen. Min bedömning är trots allt att de nya fynden bara väcker begränsade förhoppningar, säger Anders Burén.

Läs mer:

Ewa Tures/TT , Robert Triches