Arga pilgrimer stoppas i Rom

”Italien borde skämmas”

Foto: Getty
Stopp Polisen bildar en kedja för att stoppa den anstormning av pilgrimer som kommit till Rom.
NYHETER

ROM

Pilgrimer som kommit till Rom för att se den döde påven Johannes Paulus II ilsknade till när de italienska myndigheterna på onsdagskvällen uppmanade dem att hålla sig borta från stadens centrum.

Foto: REUTERS
Ilsken Många hade kommit för att se den döde påven på onsdagskvällen. Men polisen stoppade nyanlända - kön blev för lång. Det fick besökarna att ilskna till.

Myndigheterna gick ut med sin maning alldeles innan den amerikanske presidenten George Bush anlände till den italienska huvudstaden.

Strax efter klockan tio på onsdagskvällen stoppade polisen flera hundra polacker från påvens födelsestad Wadowice.

– Italien borde skämmas, sade polackernas guide Antonio Fabri när den uttröttade och hungriga gruppen protesterade.

Generade poliser

Några i gruppen grät. En viftade med en polsk flagga, andra gav sig på barrikaderna för att ta sig igenom.

Ett dussin poliser, uppenbarligen mycket generade, försökte hålla emot.

– De skulle ha varnat oss tidigare. Vi tog tåget för att komma hit. Vi har också rätt att se honom, precis som Bush och alla de andra, sade Fabri.

Bara några ögonblick tidigare hade president Bush eskorterats in i Peterskyrkan där den avlidne påven ligger. Bush knäböjde framför påvens kropp.

I den amerikanska delegationen ingick utrikesminister Condoleezza Rice och Bushs hustru Laura, hans företrädare Bill Clinton och fadern George Bush den äldre.

Stoppade nya besökare

Mer än en miljon människor har passerat förbi den döde påven sedan sent i måndags. Men på onsdagskvällen var köerna så långa att polisen stoppade nya besökare som vill ställa sig i raden av väntande.

Myndigheterna sade att det var nödvändigt att sätta stopp om alla de som redan köade skulle hinna passera förbi påvens kropp innan kyrkan stänger klockan tio på torsdagskvällen inför begravningen på fredag morgon.

Guido Bertolaso, en tjänsteman med ansvar för att övervaka folkmassorna i Rom vädjade till pilgrimerna att i stället söka sig till ett särskilt läger i stadens utkant.

TT-AFP