Idrottsstjärnan häktad för flykthjälp

Misstänks ha hjälpt sexmördaren Ledzion att rymma

NYHETER

Den 21-åriga kvinnan hyrde en bil och väntade bakom ratten utanför den slutna kliniken.

Enligt kvinnan tvingades hon med under pistolhot.

Åklagaren tror inte på henne och på torsdagseftermiddagen häktades hon på sannolika skäl misstänkt för grovt främjande av flykt.

Den 21-åriga idrottsstjärnan greps tillsammans med sexmördaren Dariusz Ledzion.

Den före detta landslagsstjärnan har tävlat på elitnivå med stjärnor som Carolina Klüft. På torsdagen satt hon i häktningsförhandling, med böjd hållning och ansiktet dolt bakom sin försvararens anteckningsblock, som om hon skämdes.

Det är chefsåklagare Christer Johansson i Växjö som begärt henne häktad.

Kvinnan nekar fortfarande till brott. Hon har sedan gripandet hävdat att hon blev tvingad. Men enligt åklagaren pekar allt i brottsutredningen på att hon i förväg var väl medveten om vad som skulle ske vid Regionpsykiatriska kliniken i Växjö den 21 mars.

Chefsåklagare Christer Johansson underströk efter häktningsförhandlingen att det råder sekretess kring utredningen.

Det är inte klartlagt varifrån pistolen kommer.

Kontakt via mobil

Johansson menar att paret genomförde flykten tillsammans och höll kontakt med varandra via mobiltelefon.

- De nya uppgifterna innebär att utredningen mot mannen lagts ned när det gäller olaga frihetsberövande. Misstanken om hot mot tjänsteman kvarstår, säger Christer Johansson till aftonbladet.se.

Kvinnan, som tidigare varit praktikant på kliniken, har inte gjort några medgivanden. Både hon och Ledzion har sedan gripandet i Göteborg hållit fast vid att hon tvingades med i flyktbilen under pistolhot vid rymningen.

Redan i början delgavs kvinnan misstanke om främjande av flykt men frigavs efter förhör. Nu har åklagaren alltså skärpt brottsrubriceringen.

Sprang ifrån vårdarna

Rymningen genomfördes den 21 mars då 33-årige Dariusz Ledzion var ute och promenerade med två vårdare på sjukhusområdet.

På en parkering i närheten väntade kvinnan med en hyrbil.

Efter flykten utlystes storlarm. Polisen gick också ut med varningar för Ledzion, som dömts för flera grova sadistiska sexbrott inklusive mord. Man fruktade också för den unga kvinnans liv.

Greps i Göteborg

Flykten varade i 14 timmar. Personal på ett hotell i Göteborg kände igen paret och larmade polisen. Mannen och 21-åringen greps på öppen gata efter en kort biljakt som slutade med att polisen prejade parets bil.

Dariusz Ledzion är dömd för mord och grov våldtäkt. Han lider enligt läkarna av en allvarlig psykisk störning av extremt sexualsadistisk natur med hög risk för återfall.

Minimistraffet för brottet är sex månaders fängelse.

Tidigare artiklar:

Ebba von Essen, Caroline Olsson, TT