Dörren stängdes för allmänheten

Rom rustar för begravningen - prickskyttar har placerats ut

1 av 5 | Foto: DUSAN VRANIC/AP
Sörjande tände ljus längs vägen mot Peterskyrkan i Vatikanen på torsdagskvällen. Vid 22-tiden stängdes dörrarna till visningen av påven. På fredagen begravs han.
NYHETER

På fredagen begravs påven Johannes Paulus II.

Fler än 100 stats- och regeringschefer deltar och säkerhetspådraget är massivt.

Allt flyg över Rom stoppas, luftvärnsrobotar har placerats ut - och polisen letar buggningsutrustning i Sixtinska kapellet.

På torsdagskvällen stängdes portarna till St Peterskyrkan, där påven legat på lit de parade.

På plats i Rom finns bland annat tre amerikanska presidenter, kungligheter och statschefer från hela världen.

Inga uppgifter finns om uttalade hot - men arrangemanget är en mardröm för säkerhetsansvariga.

På torsdagskvällen rapporterade nyhetsbyrån AP att den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus flygplan fick nödlanda i München på väg till begravningen. Orsaken var en spricka i vindrutan i cockpit på planet. Nödlandningen uppgav ha gått bra, och färden planerades fortsätta med ett annat plan senare under kvällen.

Mass-sms från regeringen

Förutom hundratals makthavare från över 100 länder har miljoner pilgrimer från hela världen samlats. Enbart från påvens hemland Polen beräknas två miljoner polska katoliker har rest till Rom.

Igår ringlade köerna kilometerlånga mot Petersplatsen. Antalet sörjande som ville säga ett sista farväl till påven blev till slut så stort att polisen satte stopp.

Regeringen hade då skickat sms-meddelanden till alla med en mobiltelefon i Rom. Meddelandet var kort och enkelt - ”Peterskyrkan är full. All trafik i Rom stängs av inför begravningen på fredag.”.

Tungt beväpnade

S:t Peterskyrkan slog upp dörrarna redan strax före halv fem i morse, för att så många som möjligt av de som fanns innanför avspärrningarna skulle hinna fram innan kyrkan stängde klockan 22 på kvällen. Officiella uppgifter om hur många som defilerat förbi den avlidne påven saknades, men enligt nyhetsbyrån AP troddes siffran ligga på omkring två miljoner sörjande.

Då hade all trafik stoppats sedan flera timmar.

Inför fredagen har italienska armén placerat ut luftvärnsrobotar runt Rom. Flygplatsen är redan avstängd från klockan 8 i morse och allt civilt flyg dirigeras om fram till midnatt på fredag.

I stället bevakas luftrummet av jaktflyg och arméhelikoptrar.

På hustaken placeras prickskyttar ut.

Letar buggar i kapellet

Längs floden Tibern, som rinner genom Rom och markerar gränsen för Vatikanstaten, patrullerar flottan med tungt bestyckade fartyg.

På plats finns dessutom 3 500 journalister, som förutom begravningen också kommer att bevaka valet av ny påve.

Sökandet efter buggar, dolda mikrofoner, har dessutom redan börjat i Sixtinska kapellet, där de 116 kardinalerna i konklaven - en av de 117 röstberättigade har blivit sjuk - under stort hemlighetsmakeri stänger sin sig för att välja en ny påve. Konklaven inleds den 18 april.

De kommer till påvens begravning

Caroline Olsson