Fp: Barn ska kunna straffas

Partiet vill sänka straffmyndighetsåldern - vill inte ange exakt nivå

NYHETER

Se över om straffmyndighetsåldern bör sänkas, låt ungdomar jobba av sina straff där de snattat.

Återuppliva ”Snattofonen” så polisen genast blir inkopplad när ungdomar snattar.

Några förslag ur en ny rapport om handelns utsatthet från Folkpartiet.

Företag och företagare blir allt oftare utsätta för brott, men får inte tillräckligt med skydd från samhället, enligt folkpartiet.

På torsdagen presenterades en rapport som tagits fram för att uppmärksamma företagares utsatthet vid stöld och rån. Detaljhandeln tillhör den grupp som ofta drabbas hårdast, enligt folkpartiet.

Sänka straffmyndighetsåldern

Ett av förslagen i rapporten går ut på att straffmyndighetsåldern bör sänkas från 15 år.

Under rubriken: "Överväg att sänka straffmyndighetsåldern" skriver utredarna bland annat:

"Genom att obligatoriskt utreda brott tidigare så kan samhället sätta in ett helt batteri med tidiga och tydliga tvångsåtgärder."

Vid hur låg ålder anser ni att den ska vara?

- Vi har sagt att vi vill utvärdera om den nuvarande åldern bör sänkas. Till vilken nivå är jag inte beredd att säga idag, säger en av rapportförfattarna, Anna Grönlund Krantz, till aftonbladet.se.

- Vi tycker att det är ett problem att många av brotten mot företag begås av ungdomar. Då tänker jag främst på snatteri, givetvis.

- Då har vi sagt att vi tycker det är viktigt att vi kommer tillrätta med just ungdomsbrottsligheten.

Polisen hellre än soc

Anna Grönlund Krantz tycker inte att den påföljd icke straffmyndiga ungdomar får idag, insatser av socialtjänsten, räcker.

- Vi tycker att det ska ligga hos polisen.

Tror ni att det är bättre att barn i 12, 13-årsåldern döms till böter eller fängelse än att de omhändertas av socialtjänsten?

- Det måste givetvis vara en koppling däremellan.

- Vi vill framförallt skydda företagarna som blir utsatta för brott och där lyfter vi särskilt fram den här ”Snattofonen” som funnits på försök ute i landet. Man har en snabblinje till polisen för att lösa den här typen av brott.

- Den har fungerat väldigt bra och därför vill vi att den utvecklas.

Partiet föreslår även att unga snattare inte ska kunna ”köpa sig” fria genom att betala böter. I stället ska de arbeta av sitt straff i den butik de begick brottet.

Lag mot falska fakturor

Fakturabedrägerier är ett annat stort problem som folkpartiet vill åtgärda med ny lagstiftning.

I dag är det inte olagligt att skicka en faktura till ett företag, även om företaget inte köpt den vara eller tjänst som fakturan gäller.

Eftersom många företag blir lurade att betala stora summor pengar, vill folkpartiet att de ska kunna ansöka om skadestånd när de upptäcker felet.

Simone Söderhjelm