Kvinnliga vårdare vittnade om skräcken

Hölls som gisslan av Hallrymmarna

NYHETER

Rymlingarna från Hall ville inte ha något långdraget gisslandrama och därför släpptes vårdarna.

Men innan dess tvingades de båda kvinnorna uppleva några skräckfyllda minuter där dödshoten bara blev fler.

På den andra rättegångsdagen i Södertälje tingsrätt om rymningen från Hallanstalten i somras var det de båda kvinnliga vårdarnas tur att berätta om sina upplevelser.

– Vi var båda fruktansvärt rädda, sade den 30-åriga kvinnan.

Hon redogjorde för hur hon och den 22-åriga kollegan natten till den 28 juli förra året överraskades av en pistolbeväpnad man på den hårdast bevakade avdelningen på Hall, observationsavdelningen.

Det var polismördaren Tony Olsson som med hjälp en pistolattrapp tvingade av dem deras nycklar.

– Han sade att han inte skulle skada oss om vi gjorde som han sade. Han riktade sitt vapen mot oss, tog kollegans nycklar och låste in oss i en cell, sade kvinnan.

Tog kläderna

Hon berättade vidare hur kollegan tvingades ta av sig sina kläder som fången Alfred Sansiviero därefter använde för att klä ut sig och spela gisslan under rymningen.

Tony Olsson hjälpte tre av sina kamrater på avdelningen ut ur deras celler. De släppte också ut den äldre vårdaren ur cellen men lät den yngre vara kvar.

– Jag tvingades springa med fångarna i kulvertarna. De riktade sina vapen mot mig och hotade att skjuta om jag inte öppnade alla dörrar, berättade kvinnan och började gråta.

Hon tvingades lämna rättssalen för en stund för att kunna fortsätta sin berättelse.

När rymlingarna med kvinnan som gisslan kom fram till centralvakten avlossades tre skott.

– Allt var hysteriskt. Hoten blev bara värre och värre, sade hon.

Dörrarna öppnades

Rymlingarna lyckades förmå vaktchefen att öppna dörrarna och släppa ut männen till friheten.

– Jag fördes ut mot en röd bil som väntade med öppna dörrar men då hördes en röst som skrek ”Släpp henne. Vi ska inte ha något jävla gisslandrama” och därefter släpptes jag, berättade hon.

Hennes 22-åriga kollega berättade om sin skräck när hon överrumplades av en beväpnad Tony Olsson.

– Jag skakade av rädsla och var rädd för att han skulle släppa ut alla fångar och skapa kaos, sade hon.

Hon förklarade hur djupt kränkt hon dessutom kände sig när hon tvingades klä av sig och låstes in i cellen i bara bh och trosor.

Tony Olsson fick på torsdagen oväntat gehör för sin begäran om att få kalla in en journalist som vittne. Rättens ordförande backade från sitt tidigare beslut sedan Olsson klart deklarerat att han annars som protest inte skulle svara på några frågor under rättegången.

Kjell Rynhag/TT