Indonesien ändrar siffror över tsunamioffer

50 000 färre saknas, enligt nya uppgifter

NYHETER

Indonesien har dramatiskt sänkt antalet saknade efter flodvågskatastrofen i december.

Tidigare sades 93458 vara saknade, men på torsdagen meddelades det att siffran ska vara 37063.

Tsunamin kan därmed beräknas ha krävt drygt 220000 dödsoffer.

Enligt ett meddelade från katastrofhanteringsavdelningen vid socialdepartementet i Jakarta har däremot inte dödssiffran i den allra värst drabbade provinsen Aceh ändrats nämnvärt. Där har 126915 tsunamioffer begravts hittills.

De saknade har tidigare räknats in i den indonesiska dödssiffran. Denna sjunker efter torsdagens tillkännagivande till cirka 164000.

Det totala antalet dödsoffer efter flodvågskatastrofen annandag jul kan härmed skrivas ned till drygt 220000.

Förvirring

Förvirringen kring de indonesiska uppgifterna om döda och saknade har varit omfattande. En instans har gjort en uppskattning medan andra har kommit fram till kraftigt avvikande siffror. Den oerhörda förödelsen efter tsunamin och det enorma antalet döda ledde på ett tidigt stadium till att många offer lades i massgravar utan att först identifieras.

Enligt en talesman för socialdepartementet har siffrorna troligen kunnat revideras därför att många som blev hemlösa vid katastrofen först fördes upp som saknade, för att senare ha kunnat strykas från den listan.

Fler kan strykas

Ansträngningarna att identifiera alla som blivit flyktingar i eget land – över en halv miljon människor – fortsätter. Enligt den indonesiska talesmannen är genomgången klar till 80 procent. Det betyder att antalet saknade troligen kommer att skrivas ned ytterligare.

Indonesien var det land som drabbades allra värst av flodvågskatastrofen på annandag jul, utlöst av en våldsam jordbävning med Richtermagnituden 9,3. I övriga länder i och runt Indiska oceanen, bland dem Indien, Sri Lanka och Thailand, omkom sammanlagt över 56000 människor.

TT-AFP