Klart för flytt av Folkhälsoinstitutet

Bara tre anställda följer med från Stockholm

NYHETER

Folkhälsoinstitutet med 150 anställda kommer att flyttas till Östersund 2006.

Personalen informerades under torsdagseftermiddagen.

Regeringen har bestämt sig för vilka verk och myndigheter som ska flytta från Stockholm för att ersätta förlorade försvarsjobb.

Under torsdagen började man informera de berörda myndigheterna. Men först på lördag har regeringen och samarbetspartierna tänkt offentliggöra överenskommelserna.

Enligt de ursprungliga planerna handlade det om 2700 statliga myndighetsjobb. Till dem ska läggas 300 jobb från statliga företag.

Flyttinformation

Informationen till generaldirektörerna handlar om flytt av verksamhet från Stockholm till Visby, Östersund, Arvidsjaur och andra orter.

Bland de som berörs är Folkhälsoinstitutet.

– Jag har kunnat berätta för personalen att hela verksamheten ska flyttas till Östersund, säger generaldirektör Gunnar Ågren till TT.

Redan när planerna presenterades av lokaliseringsutredningen reagerade generaldirektör Gunnar Ågren och förklarade att en flytt skulle drabba verksamheten hårt. Av de 150 anställda är det bara tre som sagt sig villiga att följa med i flytten till Östersund. Flyttarbetet ska inledas under 2006.

– Det är klart att det betyder problem när vi måste bygga upp kompetensen på nytt, säger Gunnar Ågren. Det blir en utmaning, men det är klart att vi måste göra det bästa av situationen, fortsätter han.

Protester

Andra protesterade också när planerna presenterades. Bland dem Riksantikvarieämbetet, men där får de anställda vänta till fredag morgon med att bli informerade.

– Just nu vet vi ingenting, men vi ska ha personalmöte klockan elva på fredag, säger Susanna Högberg på ST-klubben.

De fackliga centralorganisationerna däremot informerades redan under torsdagen, men där är det locket på.

– Först måste alla våra medlemmar få informationen innan vi kan gå ut och kommentera, säger ST:s pressekreterare Lena Gennermark till TT.

Sedan utlokaliseringsplanerna presenterades i januari har det surrat av rykten om förändringar. Det har också förhandlats febrilt mellan regeringen och samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet kring utflyttningarna.

I förra veckan presenterades planerna kring flytten av jobb från statliga företag, där förhandlingarna förts parallellt med budgetförhandlingarna.

TT