Göran Persson dömer ut Temo

Statsministern i tv: Håller erkänt dålig kvalitet

NYHETER

Undersökningsföretaget Temo är inte trovärdigt, enligt statsminister Göran Persson.

– Temo håller erkänt dålig kvalitet, säger han i tv på bästa sändningstid och avslöjar vilket opinionsundersökningsföretag som i alla fall INTE är hans favorit...

Sågar företaget Statsministern gjorde klart för tv-tittarna att han inte tycker Temo är ett trovärdigt företag.

Vid en improviserad presskonferens med flera tv-, radio- och tidningsjournalister får statsminister Göran Persson ge sin kommentar till resultatet av den senaste svenska opinionsundersökningen. Undersökningen visar att Feministiskt initativ (FI) med Gudrun Schyman i spetsen får sju procent av väljarsympatierna om det skulle vara val i dag, och Persson svarar:

– Äh, det är Temo och erkänt dålig kvalitet.

”Osaklig kritik”

Det är i TV4 som Persson fäller sin för Temo föga smickrande kommentar, och Arne Modig, ansvarig för opinionsundersökningar på Temo, vet inte vad han ska säga:

– Jag hörde något om det där... Det är lite tråkigt, säger han till aftonbladet.se. Det är svårt att bemöta den sortens osakliga kritik.

Han berättar att Temo genomför sina undersökningar på precis samma sätt som andra undersökningsföretag gör.

I det här fallet hade 1008 slumpmässigt utvalda svenskar fått svara på frågan om var de har sina väljarsympatier och det var inget märkligt eller extraordinärt med det, enligt honom.

Förstår inte

– Det är intervjuer som görs på telefon enligt samma metod som alla andra kvalificerade undersöknignsföretag arbetar efter, säger Arne Modig som inte fattar varför Persson anser att Temo skulle hålla lägre kvalité än exempelvis konkurrenten Sifo.

– Jag förstår inte vad han menar. Om han hade kommit med saklig kritik så hade man kunnat bemöta den men sådant här har jag ärligt talat svårt att se att vi skulle bemöda oss med att besvara på något särskilt sätt.

Tror du hans uttalande helt enkelt kan bero på missnöje med vad undersökningen tyder på?

– Det är svårt att säga. Annars är det ju ganska klassiskt att politiker inte brukar vilja lita på undersökningar som går dem emot, men när det går dem med så är det lättare.

Aftonbladet.se har sökt Göran Persson för en kommentar och förklaring, dock utan att nå honom.

Läs mer:

Robert Triches