Barnsmugglarliga fast i Nederländerna

Smugglade in kinesiska barn - skickade dem till restauranger och sexklubbar

NYHETER

HAAG

En hel liga som har smugglat åtskilliga kinesiska barn till Nederländerna och sedan sänt dem vidare till andra länder har gripits på Schiphol-flygplatsen utanför Amsterdam, rapporterade nederländska massmedier på torsdagen.

Alla de insmugglade barnen har försvunnit och troligen hamnat på restauranger eller sexklubbar, skrev dagstidningen Telegraaf.

– De här barnen såldes. För mellan 10000 och 15000 euro kunde bordeller, restauranger eller låglönefirmor köpa ett barn. På nolltid kunde ligan erbjuda exempelvis en tonårsflicka, sade en utredare till tidningen.

18 misstänkta greps

Polisen har gripit 18 misstänkta i åldrarna 15 till 55 år i samband med barnasmugglingen. De flesta av dem är holländska medborgare av kinesisk härkomst. Enligt nyhetsbyrån ANP har även två anställda på Schiphol arresterats liksom en turkisk och en bulgarisk medborgare. De gripna misstänks för människosmuggling, bruk av falska papper, penningtvätt och drivande av brottslig organisation.

Myndigheterna kom ligan på spåren sedan en stiftelse som värnar om minderåriga, familjelösa flyktingar i Nederländerna rapporterat i november att alarmerande många barn försvann från de platser där de hade blivit inhysta.

TT-AFP