Christer Renström död

”Han var en av de stora murvlarna”

NYHETER

Christer Renström, vår vän och arbetskamrat här på Aftonbladet, är död.

Han blev 60 år.

– Det är alltid sorgligt att mista en kollega. Christer var en skicklig yrkesman och en mycket god kamrat. Vi arbetade tillsammans i 35 år, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

Foto: Björn Elgstrand
38 år på aftonbladet Christer Renström anställdes 1967. Bilden är från 1987 då Christer var redaktionssekreterare på tidningen. Han blev 60 år.

Christer var en av de stora murvlarna. Stilsäker, extremt allmänbildad, inte rädd för någon eller något.

Han var en av de där alltmer sällsynta typerna som aldrig, aldrig, sparkade nedåt. Men som, när det behövdes, inte tvekade att slå uppåt.

Kärlek till journalistiken

Christer var 14 år när han började på Smålands Folkblads redaktion i Nässjö. Han var lika mycket på tidningen som i skolan. Kanske mer.

– Hans kärlek till journalistiken var nog större än kärleken till skolan, säger hans skolkamrat Anders Björck, numera landshövding i Uppsala.

– Vi hade nära kontakt under gymnasietiden. Jag har följt hans karriär genom åren. Han var en mycket duktig journalist.

Sommaren 1965 fick Christer sitt första semestervikariat på Aftonbladet. Han blev kvar på tidningen i en mängd olika befattningar. Som reporter, textredigerare och på olika chefsposter.

Göran Lindblå, numera OKQ8: s styrelseordförande, arbetade med Christer på Aftonbladets rättsredaktion under 1970-talet:

– Han höll tryckfrihetens och pressetikens fanor högt. Hans reportage skapade en stor respekt inom hela rättsväsendet. Han fick ett enormt kontaktnät, som i sin tur skapade nya nyheter.

Norrmalmstorgsdramat

Christer bevakade Norrmalmstorgsdramat 1973. Aftonbladet sålde 681 000 ex, den högsta upplagan någonsin före terrorattackerna i New York 2001.

Han var en av cheferna natten då Olof Palme mördades 1986. Dagen efter såldes 638374 ex, den dittills näst högsta upplagan i Aftonbladets historia.

Christer var med om de största händelserna. Samtidigt var han inte främmande för att skriva de minsta notiserna - ”guldkornen” som han kallade dem.

Jag kom till Aftonbladet första gången 1981. Christer var min chef på natten. Jag var den sämste redigerare han någonsin träffat.

Christer hade just sprungit Stockholm Marathon.

Tränat mycket? sa jag.

– För fan, jag hade två mil i benen, sa han.

– Men jag kom i mål. Det kommer du också att göra.

Typiskt Christer.

Mästaren har lämnat

Åtta år senare satt vi bredvid varandra som kvällsreportrar. Christer var stjärnan i kvällsgänget. Man lyssnade på alla osannolika historier. Vred sig av skratt, sög i sig. Christer var mästaren, varje natt var en levande lektion i journalistik.

Nu har mästaren lämnat huset.

I natt kändes det tomt och ödsligt på redaktionen.

Svante Lidén