Flygförseningarna över

Flygledarna i södra Sverige friska igen

NYHETER

Efter de senaste dagarnas problem med bemanningen på flygledningscentralen på Sturup flöt flygtrafiken i södra Sverige på fredagseftermiddagen i stort sett som i början på veckan.

Flygkontrollcentralen i Malmö hade på fredagen åter full bemanning efter de senaste dagarnas sjukskrivningar. På fredagen var förseningarna på maximalt en halvtimme när det gäller inrikestrafiken, och då främst Malmö–Stockholm och omvänt.

Utrikestrafiken drogs med lite längre förseningar men på eftermiddagen såg det bättre ut.

– Vi kör nu med samma kapacitet som i början av veckan, säger Kenneth Johansson, chef för Luftfartsverkets flygkontrollcentraler på Sturup och Arlanda. Det vill säga 60 procents kapacitetsutnyttjande.

Har infört nytt system

Den nedsatta kapaciteten beror på införandet förra månaden av det nya flygledningssystemet Eurocat 2000E.

Onsdagens och torsdagens plötsliga manfall vid kontrollcentralen i Malmö ledde till att kapaciteten sjönk till 40 procent av den normala, vilket orsakade problem för flygtrafiken i södra Sverige.

Utbrett missnöje

Hos arbetsgivaren har det funnits misstankar om att frånvaron berodde på missnöje kopplat till de förhandlingar som pågår om löner och arbetsvillkor. Detta förnekas bestämt av fackklubbsordförande Sofi Wadsjö, Fackförbundet ST.

Att det finns ett utbrett missnöje bland personalen kring arbetsgivarens förslag om löner och arbetsvillkor förnekar hon dock inte.

TT