Okänd grupp tog på sig Kairo-bomb

Tre personer dödades vid attentat i turistområde

NYHETER

KAIRO

En tidigare okänd islamistgrupp tog på fredagen på sig skulden för bombdådet i Kairo dagen före.

Tre personer dödades, varav en amerikan och en fransk kvinna.

Via ett meddelande på en islamistisk webbsida sade sig Islamiska stolthetsbrigaderna i Nilens land ha utfört sprängdådet i den bland turister så populära basaren Khan al-Khalili i Kario.

Enligt meddelandet var det en ”martyroperation” – en självmordsattack – riktad mot Egyptens president Hosni Mubaraks ”tyranni” och mot USA:s politik i Mellanöstern.

Tonar ned

Det tredje offret för bombdådet var sannolikt gärningsmannen själv, sade egyptiska myndigheter. Turismminister Ahmad al-Maghrabi försökte tona ned händelsen.

– Det var en osofistikerad sprängladdning, typisk för handlingar som planeras och utförs av en individ, sade han.

Elva personer – tre amerikaner, sex egyptier och två fransmän – vårdades på fredagen fortfarande på sjukhus för de skador som den spikförsedda bomben åsamkade.

Turismen är en livlina för Egypten, och har många gånger genom åren angripits av militanta islamister som vill störta regimen. 58 turister dödades i en attack vid ett antikt tempel i Luxor 1997, och höstas miste 34 personer – varav många israeliska turister – livet i serie bombdåd i Sinai.

Varnar Mubarak

På fredagen patrullerade extra många poliser i Khan al-Khalili, medan turisterna höll sig borta. Ändå trodde inte bedömare att attacken permanent ska skada turistindustrin. Allt beror på om det handlade om en isolerad incident eller ej.

Flera egyptiska oppositionsgrupper varnade för att president Mubarak ska utnyttja attentatet för att förlänga det undantagstillstånd som har rått i Egypten ända sedan mordet på president Anwar Sadat 1981.

Oppositionen mot Sadats efterträdare Mubarak har fått luft under vingarna de senaste veckorna. Gatudemonstrationer kräver för första gången högljutt att den 76-årige ledaren ska ge upp makten och avstå från att söka en femte mandatperiod i det stundande valet.

TT-Reuters