Erkänner sig skyldig för OS-bomb i Atlanta

Får fyra livstidsstraff - slipper dödsstraff

1 av 4 | Foto: AP
En person dödades vid bombdådet under OS i Atlanta 1996.
NYHETER

Eric Rudolph, 38, erkänner bombningen under OS i Atlanta 1996 och ytterligare tre bombningar.

Det bekräftar amerikanske justitieministern Alberto Gonzales för nyhetsbyrån AP.

– De som fallit offer för Eric Rudolphs terroristattacker kan känna sig säkra på att han kommer att tillbringa resten av sitt liv bakom galler, sa Gonzales.

Efter år i häkte har Rudolph erkänt sig skyldig, rapporterar AP som också talat med Jeff Lyons, make till Emily Lyons, som skadades allvarligt i ett bombdåd 1998 som Rudolph också utpekats som ansvarig för.

Med erkännandet slipper Rudolph dödsstraff.

Rudolph greps i maj 2003 och anklagas för att vara ansvarig för bombningen av Atlantas Centennial Olympic Park då en person dog och över 100 skadades. Han hålls också ansvarig för explosioner året efter dels på en gay-klubb och dels på en abortklinik i centrala Atlanta.

Polisman dog

Han misstänks dessutom stå bakom en bombning av en abortklinik i Birminghamn, Alabama, 1998 då en polisman dödades och sjuksköterskan Emily Lyons skadades svårt.

Efter dådet placerade FBI Rudolph på listan över USA:s tio mest efterlysta personer och utlyste en belöning på 1 miljon dollar för honom. Trots det dröjde det cirka fem år innan han greps.

Eric Rudolph är känd som den "kristne terroristen" i USA, och tros stå bakom brev som skickats till media med "Army of God" – Guds armé – som avsändare. I breven tog man på sig ansvaret för bombningarna och förklarade krig mot det federala USA.

Rudolph tros tillhöra "The Christian Identity movement", en organisation som beskrivs som militant, rasistisk och antisemitisk.

Gömde sig i bergen

Rudolph spenderade mer än fem år på rymmen, varav han tros ha tillbringat en stor del av tiden gömd i bergskedjan Appalacherna. Både poliser och allmänhet gjorde flera försök att hitta honom i vildmarken, dock utan att lyckas.

Han anses också ha haft hjälp att hålla sig undan och vissa har öppet visat honom sitt stöd. Två country-låtar har skrivits om honom och en t-shirt med texten "Run Rudolph Run" har sålt stort.

Eric Rudolphs bombdåd:

Robert Triches