Familjen bröt ihop

NYHETER

RHODOS

Calle Jonssons föräldrar har satsat allt för att rädda sonen från fängelse.

Men motgångarna fortsätter. Efter rättegången i går brast familjen i tårar.

- Vi klarar inte mer. Nu måste ambassaden hjälpa oss, säger Katarina Jonsson.

Foto: ULF HÖJER
PROBLEMEN FORTSÄTTER Rättegången mot Calle Jonsson fortsätter att dra ut på tiden. Nu är familjen förtvivlad, mamma Katarina Jonsson vädjar om hjälp från svenska ambassaden. Här stöttar hon sin son under förhandlingarna.

21-årige Calle Jonsson från Vallentuna står åtalad för mordförsök på en grekisk man på ön Kos 2001. Rättegången pågår nu på Rhodos - och tycks aldrig ta slut.

Avgörs på tisdag

För familjen Jonsson och flickvännen Michaela Tull är väntan plågsam. I går skulle domen avkunnas, men rättegången blev inte klar. Enligt de senaste uppgifterna avgörs Calle Jonssons öde på tisdag.

När han fördes bort från rättssalen i går brast familjen ut i tårar.

- Nu måste vi förlänga våra semestrar. Vi kan inte lämna Calle förrän det här är klart, säger Katarina Jonsson.

- Vi har förlorat tusentals kronor i dubbla flygbiljetter. Nu bokar jag inga mer biljetter.

Kostat en miljon

Alla vändor i grekiska domstolar har hittills kostat familjen omkring en miljon kronor. De har betalat telefonsamtal, resor, översättningar och advokatkostnader själva.

- När vi skulle betala borgen för Calle sålde vi vårt hus i Norrbotten. I måndags beslutade domstolen att vi inte får tillbaka pengarna, berättar Katarina Jonsson.

I ren desperation vände familjen sig i går till UD, men därifrån får de antagligen inga pengar.

- Jag ser det som svårt, men jag vill förvissa mig om jag inte har missat något. Därför undersöker vi om det finns någon form av bistånd, säger ambassadrådet Gunnel Wallin.

"Calle bara ljuger"

Calle Jonsson misstänks ha försökt döda en 27-årig grekisk servitör med åtta knivhugg. I går höll åklagaren och offrets advokat Konstantinos Aslanis sina pläderingar.

- Calle ljuger hela tiden, hävdade advokat Aslanis.

Andreas Harne