Prins Ernst-August allvarligt sjuk

Ny tragedi för prinsessan Caroline i Monaco

NYHETER

Prinsen blev ökänd efter fyllebråk och skandaler.

Nu kämpar han för sitt liv på en privat klinik i Monaco.

Ernst-August togs in akut i tisdags efter svåra smärtor i bukspottskörteln.

Prins Ernst-August av Hannover, 51, är tredje make till Monacos prinsessa Caroline, 48.

Förra maken omkom i en båtkrasch som lämnade Caroline ensam med tre små barn.

I tisdags, en dag innan hennes pappa furst Rainier, 81, avled, togs Ernst-August in akut på den exklusiva kliniken Prinsessan Graces sjukhus i Monaco.

Nyheten om Ernst-Augusts allvarliga sjukdom offentliggjordes samtidigt som sorgen efter Rainier la sordin över det mondäna Monaco.

Akut inflammation

Exakt vad prinsen lider av har inte offentliggjorts, mer än att det handlar om problem i bukspottskörteln.

- Hans tillstånd är allvarligt och kräver ständig medicinsk tillsyn, säger en talesman för prinsen i Monaco i ett uttalande.

Hovet kallar det "ett akut tillstånd i bukspottskörteln" och avslöjar att prinsen genomgått en rad avancerade provtagningar inklusive röngenundersökningar.

Experter spekulerar i att prinsen lider av antingen akut inflammation i bukspottkörteln eller den betydligt allvarligare diagnosen cancer.

Enligt experter handlar det sannolikt inte om cancer, eftersom problemen uppstått mycket hastigt.

Inflammation i bukspottkörteln kan ge mycket akuta symptom och orsakas i de flesta fall antingen av långvarigt alkoholmissbruk eller gallsten. Men en nflammation kan också i vissa fall bero på en begynnande cancer.

Dotter tillsammans

Prinsessan Caroline gifte sig med Ernst-Auguust vid ett borgerligt bröllop i januari 1999. Ceremonin hölls i palatset i Monaco.

Paret hade tillsammans sex barn från tidigare äktenskap. Sex månader efter bröllopet nedkom Caroline med parets enda gemensamma barn, dottern Alexandra.

Senast Ernst-August sågs offentligt var på långfredag den 25 mars. Då stod han och övriga familjen på palatsets balkong i samband med den traditionella påskprocessionen.

Kissade offentligt

Prinsen har fått öknamnet Prygel hemma i Tyskland efter en offentliga skandaler där prinsen tappat fattningen och hamnat i bråk och handgemäng.

År 2000 kissade han dessutom på turkiska paviljongen vid världsutställning Expo 2000, vilket orsakade ramaskri.

Ernst-August bad offentligt den turkiska befolkningen om ursäkt, men skandalerna fortsatte.

Förra året dömdes han och bötfälldes efter att ha attackerat en hotellägare i Kenya i samband med ett fyllebråk fyra år tidigare.

Caroline Olsson