Fp vill ha läkarintyg efter fyra dagar

Partiet vill även fördubbla Försäkringskassans kontrollanter

NYHETER

Sjuka ska kunna visa upp läkarintyg redan fjärde dagen och antal kontrollanter från Försäkringskassan ska ökas kraftigt.

Det föreslår folkpartiet i sin nya rapport om sjukförsäkringen.

Antalet kontrollanter som knackar på din dörr för att kolla om du verkligen är hemma och sjuk ska fördubblas, anser folkpartiet som på lördagen lade fram rapporten Rädda sjukförsäkringen.

I rapporten preciserade partiet sina förslag på ökad kontroll och på åtstramningar inom sjukförsäkringssystemet.

Läkarintyg snabbare

Bland annat vill folkpartiet att läkarintyg ska avkrävas den sjukskrivna från fjärde sjukdagen, mot dagens regler som kräver intyg efter en vecka. Dessutom ska en ny bedömning och ett nytt läkarintyg avkrävas efter en månad.

En läkare ska också med en enkel knapptryckning kunna kolla sin patient - om denne har nekats sjukskrivning av någon annan läkare.

Vidare efterfrågas fler försäkringsläkare och obligatorisk utbildning i försäkringsmedicin, striktare sjukdomsbegrepp, tydligare riktlinjer för att sjukskriva samt att större krav ställs på att sjukskrivna deltar i vård och rehabilitering.

Ideologisk fråga

Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg säger dock att han är rädd för att det inte kommer bli någon borgerlig enighet om sjukförsäkringen innan valet.

– Just nu finns det skillnader mellan partierna och jag vet inte om det är möjligt att överbrygga dem. För oss är det här en ganska ideologisk fråga. Vi var med och införde sjukförsäkringen och vi tror den är en väldigt fundamental del av välfärden, säger Leijonborg till Ekot.

aftonbladet.se , TT