Charles och Camilla - nu har de gift sig

Camilla gifte sig i vitt - efter decennier av förhållande i synd

1 av 8 | Foto: AP
LYCKLIGT PAR - MED NYA RINGAR Prins Charles och Camilla på väg ut från rådhuset i Windsor efter vigseln.
NYHETER

Klädd helt i vitt vinkade Camilla Parker Bowles blygt och nervöst till de tusentals människor som samlats till bröllopet.

19 minuter senare kom hon ut från Guildhall i Windsor och mötte folket - med ring på fingret och titeln kunglig höghet och hertiginna.

Det blev en rekordkort och för allmänheten förborgad bröllopsceremoni i Guildhall.

Camilla Parker Bowles – klädd i vad olika bedömare har benämnt som allt ifrån vitt till elfenbensvitt till ostronfärgat till crémefärgat, och så vidare – vinkade lätt åt folket innan hon skyndade in i rådhuset med ett nervöst leende på sina läppar. Ansiktet skymtade bara fram under hennes bredbrättade vita hatt.

Diana-fanatiker

En liten stund senare var alltihop över. Och britternas förfasande över att deras kronprins levt i synd med Camilla Parker Bowles var över.

Prinsessan Diana- fanatikerna fanns också på plats. Och även om de var ganska få så fick de mycket uppmärksamhet i strålkastarljuset från den församlade världspressen.

– Hon förstörde deras äktenskap, säger Yvonne Williams, 67 med adress till Parker Bowles.

Williams fanns på plats med ett plakat med texten: "Long live the Queen, Diana Forever: King Charles, Queen Camilla Never."

Hög säkerhet

Säkerheten var hög på Windsor pch polisen hade placerat ut krypskyttar på taken och dussintals hundar sniffade utmed gatorna.

Den tv-sända välsignelseceremonin i Saint George's Chapel lockade runt 500 miljoner tittare över hela världen.

700 besökare var på plats för att se biskopen av Canterbury Rowan Williams ge Charles och Camilla syndernas förlåtelse.

Drottning Elizabeth var också på plats – till skillnad från vid vigseln.

Camilla Parker Bowles kom till kyrkan i andra kläder än hon hade vid vigseln och i kyrkan var hon klädd i en grå lång kappa och en ny hattkreation på huvudet.

Väsignade ringarna

Stående längst fram i altargången fick brudparet avge löftena inför biskopen. Charles först, Camilla sedan.

Därpå välsignades ringarna och förbundet slöts.

Strax efer klockan sju, svensk tid, lämnade det nygifta paret bröllopsmottagningen i Windsor.

Nu väntar smekmånad i Skottland.

Det var mamma drottning Elizabeth som stod som värd för mottagningen, som följde efter vigseln och välsignelseceremonin.

"Just married"

Charles och Camilla lämnade mottagningen i en bil dekorerad med röda och blå ballonger – och texten "just married" skriven på bakrutan och lyckan syntes fullständig.

Paret ska nu resa till Skottland, för att tillbringa sin smekmånad i något som beskrivs som en mysig jaktstuga - en stuga som funnits i familjens ägo under en längre tid. Paret reser via Aberdeen, där de tas emot senare i kväll på flygplatsen.

Robert Triches