Reportage om egyptierna belönades

Kalla Fakta fick Guldspade

NYHETER

Kalla Faktas reportage Det brutna löftet, om de två egyptier som avvisades till Egypten under uppseendeväckande former, fick Guldspaden i stora tv-klassen när spadarna för 2004 delades ut vid Grävseminariet i Helsingborg på lördagen.

TV4-reportaget gjordes av Sven Bergman, Fredrik Laurin och Joachim Dyfvermark och kunde bland annat berätta om hur amerikansk säkerhetstjänst kunde operera på svensk mark i samband med den aktuella avvisningen.

SVT Uppdrag Granskning fick ett hedersomnämnande i samma klass för reportaget Fallet Ulf av Hannes Råstam. Reportaget bidrog till stor del till att en incestdömd pappa och en annan man friades från långvariga fängelsestraff.

DN vann i tidningsklassen

Knut Kainz Rogneruds artikelserie i Dagens Nyheter om diskutabla lägenhetsaffärer inom Anna Johansson-Visborgs stiftelse fick Guldspaden i klassen stor tidning.

I klassen liten tidning prisades Smålandsposten för reportaget Vision Värendsvallen, skrivet av Annica Jönsson, Robert Owen och Bosse Vikingson.

Ekot fick radiopris

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco på Sveriges Radios Ekoredaktion tog hem Guldspaden i stora radioklassen för reportaget Riksdagsledamöternas ersättningar, medan Guldspaden i klassen Liten radio gick till lokalradiostationen Sveriges Radio Kristianstad för ett äldrevårdsreportage av Håkan Svensson och Tor Danielsson, som även har sänts i Sveriges Radio Malmöhus.

Den gyllene dynamon, som går till en arbetsledare som utmärkt sig positivt, gick till Jenny Harlin Parini på tidningen Värnpliktsnytt.

I klasserna bok, lokal tv sam tidskrift hade juryn inte nominerat några bidrag i år.

TT