Massiva protester mot Japan

NYHETER

Tokyo

Tusentals ilskna kineser fortsatte på söndagen att demonstrera sin vrede mot Japan.

Protesterna skedde främst i två sydkinesiska städer.

Enligt japanska diplomater hade 10 000 människor tagit sig till Japans generalkonsulat i Guangzhou i södra Kina.

- Mer och mer folk samlas. De skriker och har börjat kasta stenar sade Keiji Ide, talesman för den japanska ambassaden.

En Hong Kong-baserad tv-kanal sände bilder från demonstrationen som visade hur folkmassor brände en japansk flagga. Enligt kanalen var antalet protesterande flera tusen.

Även i den närliggande staden Shenzhen hade 10 000 ilskna kineser samlats utanför en japansk stormarknad. De marscherade och kastade färg och plastflaskor på affärer som sålde japanska varor, enligt Reuters.

Hetsiga känslor

Protesterna kan ses som en fortsättning på de anti-japanska demonstrationer som på lördagen samlade mer än 10 000 människor i Peking. Deltagarna sjöng Kinas nationalsång och ropade slagord som "Ned med Japan" och "Bojkotta japanska varor". Stenar, flaskor och ägg kastades på den japanska ambassaden.

Skälet till de hetsiga känslorna är en växande ilska i Kina över att vad som uppfattas som storvulen nationalism fortfarande präglar japanska skolböcker. Sedan i tisdags sprids en nyhetsrapport om att formuleringar som berör de kinesisk-japanska relationerna under 1900-talet fortfarande godkänns. Japans ansträngningar att få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd har också väckt ilska.

Ursäkt

På söndagen kallade Japans utrikesminister Nobutaka Machimura till sig Kinas Japanambassadör för att protestera mot demonstrationerna. Machimura krävde en formell ursäkt och kompensation för protesterna.

Ambassadör Wang Yi lämnade UD efter en halvtimmes samtal med utrikesministern och sade då att Peking inte såg genom fingrarna med demonstrationerna.

- Den kinesiska regeringen ställer sig inte bakom extrema handlingar, sade Wang till journalisterna efter mötet.

Statskontrollerade kinesiska medier hade på söndagen inga rapporter om lördagens våldsamma protester - trots att de var de största i landet på flera år.

TT-AFP