Mirakelrapporter om påven

Man med hjärntumör ska ha blivit frisk efter nattvard

Foto: AP
HELANDE HÄNDER? Nya vittnesmål gör gällande att påven Johannes Paulus II utförde mirakel vid flera tillfällen.
NYHETER

Vatikanen

Redan under påven Johannes Paulus II:s begravning skanderade folkmassan "Santo subito" - Gör påven till helgon bums.

De formella kraven kan visa sig möjliga att uppfylla: Johannes Paulus privatsekreterare såg honom utföra vad som skulle kunna klassas som ett mirakel.

Berättelsen om det potentiella underverket återgavs på söndagen i den italienska tidningen La Stampa, som åberopar ärkebiskopen Stanislaw Dziwisz. Han var under 40 år Johannes Paulus nära förtrogne.

1998 ska Dziwisz ha bevittnat hur en amerikan som var allvarligt sjuk i hjärntumör fick nattvarden av påven - och tillfrisknade. Det hela inträffade vid påvens sommarresidens Castelgandolfo i bergen utanför Rom.

Guds allmakt

Redan för tre år sedan ska Dziwisz ha berättat om episoden för reportrar.

- Jag minns mannen mycket väl. Det syntes på hans ansikte att han var sjuk. Jag minns också att han inte hade något hår, helt klart på grund av den cellgiftsbehandling han genomgått, sade Dziwisz.

Efter mötet med påven blev amerikanen av med sin tumör på bara några timmar, fick Dziwisz höra i efterhand. Dziwisz ska för sin del inte ha beskrivit händelsen med ordet underverk, utan talat om hur amerikanen botats tack vare Guds allmakt, som övergår mänskligt förstånd.

I tre steg

I lördags underströk Vatikanens talesman Joaquin Navarro-Valls att frågan om helgonstatus eller inte för Johannes Paulus II ligger i efterträdarens händer.

För att bli helgonförklarad måste man klara en prövning i tre steg, om man nu inte lidit martyrdöden, och det krävs minst två mirakel:

Det första kravet är att man ska ha levt ett exemplariskt liv. Har man sedan också lyckats utföra ett underverk kan man bli saligförklarad. För att till sist också bli helgonförklarad måste ytterligare ett mirakel kunna knytas till en.

Tidigare i veckan hävdade en mexikansk tonåring att Johannes Paulus botat honom från leukemi. Vidare ska en colombiansk nunna ha påstått att hon tack vare påven sluppit en åkomma som anfäktade hennes balanssinne.

Rekordfart

Den normala gången är att minst fem år ska ha förflutit sedan dödsfallet innan en granskning inleds.

Prövningen - där man bland annat granskar bevisen för att gudomlig kraft strömmat genom personen - sker i det som vanvördigt kallas helgonverkstaden i Vatikanen.

Tempot i verkstaden är högt sedan tidigare. Under Johannes Paulus tid på Heliga stolen salig- eller helgonförklarades fler katoliker än under den tidigare katolska historien sammanlagt.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM