Hemtest ska spåra cancervirus

200 kvinnor i Uppsala i ny gyntest

NYHETER

Inom kort kommer 200 kvinnor från Uppsala län att få ett brev hemsänt där de erbjuds att på egen hand se efter om de är infekterade av det virus (HPV) som kan orsaka livmoderhalscancer.

Med hjälp av en särskild pinne som förs in i slidan kan de själva utföra provet som sedan skickas tillbaka till cytologlaboratoriet på Akademiska sjukhuset för analys, skriver Upsala Nya Tidning.

– Vi räknat med att vi kommer att hitta viruset i mellan fem och tio procent av de inskickade proverna, säger Erik Wilander, överläkare vid laboratoriet, till UNT.

Har inte varit på kontroll

Kvinnorna som får provpinnen har inte dykt upp på rutinmässig gynekologisk hälsokontroll på många år.

– I dag upptäcks hälften av alla fall i livmoderhalscancer bland den femtedel av kvinnorna som inte lämnat cellprover på minst fem år, säger Erik Wilander.

Om HPV upptäcks i tid är det oftast en enkel sak att ta bort de eventuella cellförändringar i livmoderhalsens slemhinna som skulle kunna utvecklas till cancer.

Cancer i livmoderhalsen (cervixcancer) tillhör de få cancerformer som har minskat kraftigt i Sverige se senaste årtiondena, just tack vare gynekologiska cellprovtagningar. I slutet av 1990-talet diagnostiserades ungefär 450 fall om året, knappt hälften så många som i mitten av 1960-talet.

Oskyddade samlag ökar risken att utsätta sig för HPV-infektion, bland annat kondylom.

TT