Panik försvårar vården i Angola

Minst 193 människor har dödats av den fruktade blödarfebern

Foto: FLORENCE PANOUSSIAN/AFP
Fem hjälparbetare, iklädda skyddskläder från topp till tå, är på väg att hämta en man som drabbats av den fruktade blödarfebern i Uige, Angola. Uige är svårt drabbat efter många år av inbördeskrig, och centrum för utbrottet av blödarfebern som hittills dödat 180 människor.
NYHETER

Dödsskräck och ryktesspridning gör att många i det marburgfeber-drabbade Uige i nordvästra Angola inte vågar söka vård.

– Informationen till befolkningen har inte fungerat, säger sjuksköterskan Liselotte Högberg till TT.

– Vi har problem med att få folk att vilja söka vård och att låta isolera sig.

Svenska Liselotte Högberg är i Angola på uppdrag för Läkare utan gränser. De senaste två veckorna har hon jobbat med att bygga upp en isoleringsavdelning på sjukhuset i Uige – där epidemin av den fruktade blödarfebern som hittills dödat 193 människor bröt ut. Nu står isoleringsavdelningen klar, men bara fyra patienter vårdas där.

– Vi har kapacitet att ta emot 50 om det skulle behövas. Men folk är rädda för att komma till isoleringsavdelningen. Nu arbetar vi på att öka förståelsen för varför vi måste genomföra de här drastiska åtgärderna.

Tomma sängar

Den ebolaliknande marburgfebern har en dödlighet på nära 90 procent. Den sprids via kroppsvätskor som blod, urin, svett, saliv och tårar. För att stoppa smittan är det viktigt att sjuka inte vårdas av anhöriga i hemmen och att de döda begravs på säkert sätt. Denna information kommer Högberg och hennes kollegor under veckan att försöka få ut via radio, lokala präster och angolansk sjukvårdspersonal.

– Många känner en oro över att lämna ifrån sig anhöriga till människor som de kanske inte litar på. Det är naturligt.

Teoretiskt sett skulle isoleringsavdelningens låga beläggning kunna tyda på att marburgutbrottet har klingat av. Men Högberg säger att det kommer många rapporter om dödsfall ute i samhället. De tomma sängarna på sjukhuset beror på rädsla och rykten.

– Det här är en sjukdom som ofta har dödlig utgång, säger Högberg och tillägger att människors rädsla kan grunda sig på att många de facto dör på sjukhuset:

– Folk är osäkra på vad som händer när man är inlagd på avdelningen.

Sorgen berör mest

Vad är den största utmaningen just nu?

– Informationsbiten och att vinna folks förtroende.

Vad har berört dig mest under veckorna i Uige?

– Den sorg och oro som finns hos alla som bor här. Vardagslivet har förändrats mycket.

I fredags vädjade FN och WHO om motsvarande 20 miljoner kronor för att bekämpa marburgfebern. Enligt WHO, vars främsta uppgift är att spåra upp nya fall, är detta utbrott av marburgfeber inte under kontroll.

Tidigare artiklar:

Christina Magnergård Bjers/TT