Britter vill hellre ha William som kung

Ny opinonsundersökning visar att folket vill "hoppa över" Charles

Foto: RUSSELL BOYCE/Reuters
Prins William vinkar till de jublande britterna under gårdagens bröllopsyra, då pappa Charles gifte sig med Camilla.
NYHETER

London/Windsor

”Skippa” Charles och låt 22-årige sonen prins William bli näste brittiske kung. Så löd folkets kanske inte helt välkomna dom i opinionsmätningar när kronprinsparet Charles och Camilla vaknade till sin första smekmånadsdag i Skottland på söndagen.

I välsignelseceremonin efter vigseln i lördags knäböjde Charles och Camilla inför ärkebiskop Rowan Williams och Gud för att be om ursäkt för sina ”mångfaldiga synder” – läs till exempel att båda var otrogna under sina föregående äktenskap.

Och enligt pejlningar i söndagens The Sunday Times, The Observer och The Sunday Mirror är britterna nu beredda att acceptera kronprinsparet, trots att Camilla länge setts som den som låg bakom skilsmässan mellan Charles och den dyrkade Diana.

Kung Charles och drottning Camilla är däremot en helt annan sak: fyra av tio vill att Charles ska bli kung, men bara ynka 16 procent godkänner Camilla som drottning, enligt mätningarna.

Hoppa över

I stället bör kronan hoppa direkt från kronprinsens mor Elizabeth II till Charles och Dianas äldste son William, tycker 42 procent av de tillfrågade. Hela 60 procent, och 68 procent av kvinnorna, tror att William skulle göra ett bättre jobb på tronen än Charles.

Ståtlige William är mest lik sin mor Diana och den klassiskt belevade snyggingen i familjen, medan lillebror Harry med sitt spretiga röda hår och hetsiga humör än så länge får nöja sig med att vara tonårsidol.

Läs mer:

Henrik Samuelsson/TT