Staten tjänar miljoner på porr

Bolaget Teracom sänder porrfilmer på tv

NYHETER

Statliga bolaget Teracom tjänade 100 miljoner kronor förra året delvis på porr som sänds ut i mark- och satellitsända kanaler.

Före detta kulturministern Marita Ulvskog var med och gav tillstånd för porrsändningarna.

När SVT för en tid sedan avslöjade att Telia tjänar grova pengar på porr som visas på internet, sade den socialdemokratiska partisekreteraren och före detta statsrådet Marita Ulvskog:

– Staten ska naturligtvis inte kunna vara storägare i ett bolag som inte gör väldigt kraftfulla insatser för att komma bort från porren på nätet.

Nu avslöjas att även statliga Teracom – som sorterar under kulturdepartementet – tjänar stora pengar på porren.

Hyr ut till TV1000

Canal + - som sänder porr nattetid - har anlitat Teracom för att få ut sina sändningar. Så Teracom tjänar pengar från två håll, både från konsumenterna som betalar för att se kanalerna och från Canal + som betalar för att sända ut dem.

Dessutom hyr Teracom ut kapacitet till MTG och TV1000.

– Teracom kan inte ha synpunkter på innehåll. Vår roll är att se till att tekniken funger, säger Teracoms informationsdirektör Christer Lundin till Rapport.

Blev lovade blockering

Det var när Marita Ulvskog var kulturminister som Canal + fick tillstånd att sända i det digitala marknätet och skrev avtal med Teracom. Hennes dåvarande statssekreterare på kulturdepartementet, Gunilla Thorgren, som dessutom är med i Ulvskogs nystartade nätverk Feministas, menar att man blivit lovade av Canal + att porren skulle blockeras. Bara de konsumenter som gjorde ett aktivt val skulle få tillgång till porren.

På Rapports fråga om det är rätt att staten tjänar pengar på kvinnoförnedring svarar Thorgren:

– Man får nog tackla den frågan på ett annat sätt.

Hur då?

– Bland annat genom att starta Feministas.

Tidigare artiklar:

aftonbladet.se